Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520180001&lang=en vol. 36 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Editorial]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Yield heterosis and average fruit weight as a function of inbreeding in <em>Cucúrbita moschata</em> Duch. ex Poir.]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to estimate the mean heterosis, mid parent heterosis and heterobeltiosis (HB), three diallel crossings of Cucúrbita moschata were evaluated, each formed by six parents with three levels of inbreeding (S0, S1, S2). A randomized complete block experimental design was used with four replicates, arranged in split plots. The variables yield per plant (YPP) and average fruit weight (AFW) were analyzed. The hybrids between S1 or S2 inbred lines presented heterotic superiority regarding to those between S0 parents for the variables YPP and AFW. Likewise, the hybrids between S2 inbred lines reported heterotic superiority in comparison to those among S1 inbred lines, for such variables. The hybrids between S2 inbred lines that reported the highest expression levels of HB for YPP were P1xP3, P2xP6 and P1xP2, with values ranging between 131.42 and 98.24%; while the hybrids among S1 inbred lines that recorded the highest values of HB, for this same variable, were P3xP5 and P1xP5 with values of 191.71 and 139.29%, respectively. Furthermore, the hybrids between S2 and S1 inbred lines that registered the highest level of HB for AFW were P1xP3 and P1xP5 with values of 108 and 83.7%, respectively.<hr/>RESUMEN Para estimar la heterosis promedia, heterosis relativa y hete-robeltiosis (HB) se evaluaron tres cruzamientos dialélicos de Cucurbita moschata, conformados cada uno por seis progenitores con tres niveles de endogamia (S0, S1, S2). Se utilizó el diseño experimental de bloques completos al azar con cuatro repeticiones y arreglo en parcelas divididas. Se analizaron las variables producción por planta (PFP) y peso promedio del fruto (PPF). Los híbridos producidos entre líneas endogámicas S2 o S1 presentaron superioridad heterótica en comparación a los híbridos formados entre padres S0 para PFP y PPF. igualmente, los híbridos entre líneas endogámicas S2 reportaron para dichas variables superioridad heterótica con respecto a los híbridos entre líneas endogámicas S1. Los híbridos entre líneas endogámicas S2 que presentaron los mayores niveles de expresión de HB para PFP fueron P1xP3, P2xP6 y P1xP2 con valores entre 131.42 y 98.24%, respectivamente; mientras que los híbridos entre líneas endogámicas S1 que registraron los niveles más altos de HB para dicha variable fueron P3xP5 y P1xP5 con 191.71 y 139.29%, respectivamente. Por otro lado, los híbridos entre líneas endogámicas S2 y S1 que registraron los niveles más altos de HB para PPF fueron P1xP3 y P1xP5, con valores de 108 y 83.7%, respectivamente. <![CDATA[Molecular characterization of Potato virus Y (PVY) and Potato virus V (PVV) isolates naturally infecting cape gooseberry <em>(Physalis peruviana)</em> in Antioquia, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Due to the increase of the international demand for functional fruits, cape gooseberry (Physalisperuviana) has become one of the crops of highest expansion in Colombia and the Andean region of South America. unfortunately, the emergence of fungal and unidentified viral diseases has slowed down the cultivation of cape gooseberry in Colombia and, particularly, in the department of Antioquia. In this work, a next-generation sequencing virome analysis of cape gooseberry plants from eastern Antioquia was performed, using leaves exhibiting symptoms such as mosaics, leaf deformation and greening of veins. The complete genomes of potato virus Y (PVY) and potato virus V (PVV) were obtained in the assembled data. The presence of both viruses was confirmed in the samples obtained at two commercial cape gooseberry fields by real time RT-PCR (RT-qPCR) and partial Sanger sequencing of the coat protein (CP). Sequence analysis revealed significant sequence similarity between PVY and PVV isolates infecting P. peruviana to previously identified strains infecting potato (Solanum tuberosum and S. phureja) and tomato (Solanum lycopersicum) in the same geographical region. This study suggests that cape gooseberry could be an alternate host to viruses of other economically important solanaceous crops in the andean region of South America.<hr/>Resumen Dado el incremento en la demanda internacional por frutas con características funcionales, la uchuva (Physalis peruviana) ha sido uno de los cultivos con mayor expansión en los últimos años en Colombia y otros países suraméricanos. Desafortunadamente, la emergencia de enfermedades micóticas y virales ha reducido dichos planes de siembra, especialmente en el departamento de Antioquia. En este trabajo, se realizó un análisis de secuenciación de nueva generación del viroma asociado a tejidos foliares de plantas de uchuva del oriente antioqueño, con síntomas de mosaicos, deformación de brotes y verdeamiento de venas. Los genomas completos de los virus Y (PVY) y V (PVV) de la papa fueron obtenidos a partir de las secuencias ensambladas. La presencia de ambos virus fue confirmada en dos cultivos comerciales de uchuva, utilizando RT-PCR en tiempo real y secuenciación Sanger de una porción del gen de la cápside. Los análisis filogenéticos de dichas secuencias revelaron la existencia de altos niveles de similitud entre los aislamientos de PVY y PVV obtenidos en uchuva y cepas previamente identificadas para esta misma región geográfica en cultivos de papa (Solanum tuberosum y S. phureja) y tomate (Solanum lycopersicum). Este estudio sugiere que las plantas de uchuva pueden servir como hospedantes alternos de virus de importancia económica en cultivos de solanáceas de la region andina de Suramérica. <![CDATA[Screening of Colombian soybean genotypes for <em>Agrobacterium</em> mediated genetic transformation conferring tolerance to Glyphosate]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100024&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Soybean is a very important crop worldwide due to its multiple uses as raw material for industry and to its high nutritional value. Colombia consumes a large amount of imported soybean because domestic production does not supply demand. There are soybean varieties adapted to the environmental conditions in the Colombian territory, but none of them have been enhanced by genetic engineering to confer competitive advantages compared to imported product. In this research, the Colombian soybean varieties SK7, p29 and Soyica p34 ability to be genetically transformed by Agrobacterium tumefaciens strains AGL0 and EHA105 using a Glyphosate tolerance cassette was tested. It was found that SK7 variety presented a better regeneration performance from the cotyledonary node, and also had the highest transformation frequency with AGL0 strain. The p29 variety was also transformed, but a lower efficiency was registered. It was not possible to transform Soyica p34 variety under the established parameters. This research is an advance towards the construction of a platform to enhance the generic transgenic crops in Colombia.<hr/>RESUMEN La soya es un cultivo muy importante a nivel mundial debido a sus múltiples usos en la industria y a su alto valor nutricional. Colombia consume una gran cantidad de soya, principalmente importada, porque la producción interna no suple la demanda. Existen variedades de soya adaptadas a las condiciones medioambientales del territorio colombiano, pero ninguna de ellas ha sido mejorada por ingeniería genética para conferir ventajas competitivas al cultivo frente a las importaciones. En este trabajo se evaluaron las variedades de soya SK7, p29 y Soyica p34 respecto a su capacidad para ser transformadas genéticamente por las cepas de Agrobacterium tumefaciens AGLO y EHA105, utilizando un casete de tolerancia a glifosato. Se encontró que la variedad SK7 presentó un mejor desempeño en regeneración a partir de nudo cotiledonar, e igualmente tuvo la mayor frecuencia de transformación con la cepa AGLO. La variedad p29 también fue transformada, aunque con una eficiencia menor. No fue posible transformar la variedad Soyica p34 bajo los parámetros establecidos. Este trabajo fue un avance hacia la construcción de una plataforma de generación de cultivos transgénicos genéricos en Colombia. <![CDATA[Interaction between timing of foliar fertilizer application and different Metribuzin doses in carrot]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100035&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this research was to evaluate the potential of the foliar fertilizer FertiG as an attenuator of Metribuzin toxicity in the carrot crop. Experiments were carried out in the 2014 and 2015 crops cycles. The treatments were arranged in a 4 x 3 factorial scheme, four times of foliar fertilizer application and three doses of Metribuzin (0, 288 and 576 g ha-1). In crop 1, the foliar fertilizer with the herbicide (288 g ha-1) increased the commercial yield 5 d before the Metribuzin application. The use of FertiG associated to Metribuzin reduced the production of forked carrots 5 d before application and without the foliar fertilizer. The tank mixture decreased the total discard as well as the total yield (576 g ha-1). In crop 2, the commercial yield increased 5 d before (576 g ha-1) and 5 d after (288 g ha-1) the application of Metribuzin when the leaf fertilizer was associated with the herbicide. The yield of the forked carrots decreased 5 d after the application of Metribuzin (288 g ha-1), as well as the total discard. Thus, when associated with Metribuzin (288 g ha-1), FertiG has the potential to attenuate the herbicide toxicity in carrots.<hr/>RESUMEN El objetivo fue evaluar el potencial del fertilizante foliar FertiG como atenuador de la toxicidad de Metribuzin en el cultivo de zanahoria. Se realizaron experimentos en las cosechas 2014 y 2015. Los tratamientos fueron arreglados en un esquema factorial 4 x 3, realizando cuatro aplicaciones del fertilizante foliar en diferentes épocas y tres dosis de Metribuzin (0, 288 y 576 g ha-1). En la cosecha 1, el fertilizante foliar con el herbicida (288 g ha-1) aumentó la productividad comercial cinco d antes de la aplicación del Metribuzin. El uso de FertiG asociado al Metribuzin redujo la producción de zanahorias bifurcadas cinco d antes de la aplicación y sin el fertilizante foliar. La mezcla en tanque disminuyó el descarte total, así como la productividad total (576 g ha-1). En la cosecha 2, la productividad comercial aumentó cinco d antes (576 g ha-1) y cinco d después (288 g ha-1) de la aplicación del Metribuzin cuando se asoció el fertilizante foliar al herbicida. Las zanahorias bifurcadas disminuyeron cinco d después de la aplicación del Metribuzin (288 g ha-1), así como el descarte total. Así, FertiG tiene potencial para atenuar la intoxicación en zanahoria bifurcada (288 g ha-1) cuando se asocia al Metribuzin. <![CDATA[Preferences of <em>Scirtothrips dorsalis</em> Hood 1919 (Thysanoptera: Thripidae) for different structures of cotton <em>(Gossypium hirsutum</em> L) plants in the Magdalena warm valley of Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100042&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Thrips samples were collected from cotton crops in the Andean region of the Magdalena warm valley, an area represented by the Colombian departments of Tolima, Huila and Cundinamarca. Ten cotton plants were randomly selected per hectare in each plot. Five young leaves, five floral buds, five opened flowers and five bolls or fruits were inspected. Immature stages were separated from the adults and a first classification was made according to the present thrips morphotypes, separating the adults of possible S. dorsalis specimens from the others. T-Student and Kruskal-Wallis tests were performed in order to find statistical differences between the different evaluated variables. The selectivity of S. dorsalis for each plant structure was determined by Z tests, Spearman correlation analysis and the Bray-Curtis similarity index. Scirtothrips dorsalis was found in 77% (n = 46) of the inspected sites. The species exhibited greater affinity to the boll, followed by young leaves and buds. Opened flowers constituted a resource not frequented by the pest with a similarity range of I = 0.8 (&lt;1). It is suggested that cotton plants are hosts to the thrips species; it means that the pest life cycle is highly associated to the cotton production in the Andean region. The importance of the results related to the cotton production and other crops associated to the insect species in the region is discussed.<hr/>RESUMEN En la región Andina que comprende el valle cálido del alto Magdalena representado por los departamentos de Tolima, Huila y Cundinamarca en Colombia se recolectaron muestras de trips en cultivos de algodón. En cada predio se seleccionaron diez plantas de algodón al azar por hectárea en las cuales se inspeccionaron cinco hojas jóvenes o terminales foliares, cinco botones florales, cinco flores abiertas y cinco cápsulas o frutos. Los estados inmaduros se separaron de los adultos y se hizo una primera clasificación de acuerdo a los morfotipos de trips presentes, separando los adultos de posibles especímenes de S. dorsalis de los demás. Se llevaron a cabo pruebas de T y Krustall-Wallis con el fin de encontrar diferencias estadísticas entre las variables evaluadas. La selectividad de S. dorsalis por cada estructura de planta fue determinada por medio de pruebas de Z, análisis de correlación de Spearman y el índice de similitud de Bray-Curtis. Se encontró Scirtothrips dorsalis en el 77% (n = 46) de los predios inspeccionados. La especie presentó mayor afinidad por las cápsulas, seguido de las hojas jóvenes y botones florales. Las flores abiertas constituyeron un recurso no frecuentado por la plaga con un rango de similitud de I = 0.8 (&lt;1). Se sugiere que las plantas de algodón constituyen hospedantes para la especie, lo que implica que el ciclo de vida de la plaga está altamente asociado a la producción de algodón en la región andina y se discute la importancia de los resultados en términos de la producción de algodón en esta región y otros cultivos que se han encontrado asociados a la especie de insecto. <![CDATA[Boron-zinc interaction in the absorption of micronutrients by cotton]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100051&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT B-Zn interaction modifies the nutritional dynamics of copper (Cu), iron (Fe) and manganese (Mn) in cotton. The main objective of this research was to evaluate the effect of B and Zn concentrations on the absorption of Cu, Fe and Mn in cotton plants grown in a nutrient solution. A completely randomized experimental design with three replicates was performed, in a 4x5 factorial scheme, corresponding to four concentrations of B (0, 20, 40 and 80 μΜ L-1) and five concentrations of Zn (0, 1, 2, 4 and 8 μΜ L-1). At 115 days after emergence, the plants were collected, divided into roots, shoots and fruits, and chemically analyzed. The results allowed to conclude that the Cu content and total Cu in the fruit, total Cu in the roots, Cu efficiency, Fe content in the roots, Fe absorption efficiency, Mn content in the fruit, and Mn absorption efficiency of cotton are influenced by the concentrations of B in the solution. The interaction between B and Zn affected the total Fe in the roots, Fe content and total Fe content in the fruit, Fe transport efficiency, total Mn in the shoots and Mn transport efficiency. In addition, Zn acts differently according to the supply of B and vice versa.<hr/>RESUMEN La interacción boro-zinc (B-Zn) modifica la dinámica nutricional del cobre (Cu), hierro (Fe) y manganeso (Mn) en el cultivo del algodón. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de concentraciones de B y Zn sobre la absorción de Cu, Fe y Mn por plantas de algodón creciendo en solución nutritiva. Se utilizó un diseño completamente al azar con tres repeticiones en un esquema factorial 4x5, siendo cuatro las concentraciones de B (0, 20, 40 y 80 μM L-1) y cinco las concentraciones de Zn (0, 1, 2, 4 y 8 μM L-1). A los 115 días después de emergencia las plantas fueron recolectadas, divididas en raíz, parte aérea y frutos, y sometidas a análisis químicos. Los resultados permitieron concluir que el contenido y el total de Cu en el fruto, el contenido de Cu en la raíz, la eficiencia de utilización de Cu, el total de Fe en la raíz, la eficiencia de absorción de Fe, el total de Mn en el fruto y la eficiencia de absorción de Mn son influenciadas por las concentraciones de B en la solución. La interacción B-Zn afectó el contenido de Fe en la raíz, el contenido y el total de Fe en el fruto, eficiencia de transporte de Fe, el total de Mn en la parte aérea y la eficiencia del transporte de Mn, Adicionalmente Zn actúa de manera diferente de acuerdo al suministro de B y viceversa. <![CDATA[Effect of different sources of nitrogen on the vegetative growth of Andean blueberry (<em>Vaccinium méridionale</em> Swartz)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100058&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The Andean blueberry (Vaccinium méridionale Swartz) is a small wild shrub that grows in Colombia in sub-paramo areas. The berry has a high export potential due to the high content of antioxidants in the fruits. The objective of the present research was to evaluate the effect of fertilization with different nitrogen sources on the vegetative growth of plants with four treatments: a control of 0% N, 50%NH4+-50%NO3 -, 100% NO3 -, and 100% NH4+. The dose of 70 mg L-1 n was used in the treatments with application of N. The plants with best growth were those fertilized with ammonia sources. The treatment with 100% NH4+ obtained the highest average number of shoots (22) and leaves (254) per plant, and the highest dry weight of plant organs at 148 d after planting of rooted cuttings followed by treatment with 50%NH4+-50%NO3 -. Applications of 0% N and 100% NO3 - resulted in higher rates of anthocyanin synthesis and lower contents of chlorophyll in leaves regarding to the N sources containing NH4+. The plants fertilized with 0% N and 100% NO3 - presented lesser growth than those fertilized with 50%NH4+-50%NO3 -and 100% NH4+. This study allows to conclude that the andean blueberry requires a fertilization plan with ammonia sources.<hr/>RESUMEN El agraz Vaccinium meridionale Swartz es un arbusto silvestre pequeño, que crece en Colombia en zonas de subpáramo, con un alto potencial para posicionarse en el mercado internacional, gracias a su alto contenido de antioxidantes en los frutos. El presente trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto de la fertilización con diferentes fuentes de nitrógeno sobre el crecimiento de plantas de agraz en etapa vegetativa, con cuatro tratamientos: testigo sin aplicación del N, 50% NH4+-50%NO3 -, 100% NO3 - y 100% NH4+. Se utilizó la dosis de 70 mg L-1 del N en los tratamientos con la aplicación del nitrógeno. las plantas fertilizadas con fuentes amoniacales tuvieron el mejor crecimiento, siendo el tratamiento de 100% NH4+ el que obtuvo el mayor número de brotes (22), mayor número de hojas (254) por planta y mayores pesos secos de los órganos a los 148 días después de la siembra de estacas enraizadas, seguido del tratamiento con 50%NH4+-50%NO3 -. Los tratamientos con 0% N y 100% NO3 - tuvieron una mayor síntesis de antocianinas y una menor cantidad de clorofilas en hojas con respecto a las plantas fertilizadas con fuentes de NH4+. Las plantas fertilizadas con 0% N y 100% NO3 - presentaron un crecimiento menor que aquellas fertilizadas con 50% NH4+-50%NO3 - y 100%NH4+. Este estudio permite afirmar que el agraz requiere planes de fertilización con fuentes amoniacales. <![CDATA[Post-harvest quality of pineapple guava [<em>Acca sellowiana</em> (O. Berg) Burret] fruits produced in two locations at different altitudes in Cundinamarca, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100068&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The quality of pineapple guava fruits during post-harvest storage depends directly on their quality at harvest and is influenced by climatic conditions during growth. The aim of this study was to determine the influence of climatic conditions on certain parameters of fruit quality during post-harvest storage. Twenty trees were tagged in two locations within the department of Cundinamarca (Colombia), recording the climatic conditions during fruit growth until harvest. The fruits were differentiated by place of origin and stored at 18 ± 1°C (76 ± 5% relative humidity, RH) for 11 d or 5 ± 1°C (87 ± 5% RH) for 31 d, evaluating several quality attributes every two d. The places of origin were San Francisco de Sales (1,800 m a.s.l., 20.6°C, 63-97% RH, with an average annual precipitation of 1,493 mm) and Tenjo (2,580 m a.s.l., 12.5°C, 74-86% RH, with an average annual precipitation of 765 mm). The results indicated that the fruits stored at the highest temperature were sweeter and had reduced weight and firmness, lower acidity, and faster posthar-vest senescence (lower post-harvest durability). The postharvest fruit characteristics were determined by considering the fruit quality during growth and the influence of climatic conditions during cultivation in each location. At the higher altitudes, the total soluble solid content in the fruits was higher and firmness decreased, and the total titratable acidity and weight loss were lower. For fruit color, significant differences were not observed that would demonstrate the effect of climatic conditions during the post-harvest period.<hr/>RESUMEN La calidad de los frutos de feijoa durante el almacenamiento poscosecha depende directamente de la calidad que estos tengan en el momento de la recolección, la cual está influenciada por las condiciones climáticas de cultivo. El objetivo de este estudio fue determinar la influencia de las condiciones climáticas en algunos parámetros de calidad durante el almacenamiento en poscosecha. Se marcaron veinte árboles por finca en dos localidades del departamento de Cundinamarca (Colombia), donde se registraron las condiciones climáticas durante el crecimiento de los frutos hasta la cosecha. Los frutos diferenciados por el lugar de procedencia fueron almacenados a temperaturas de 18 ± 1°C (humedad relativa: 76 ± 5%) durante 11 días y a 5 ± 1°C (humedad relativa: 87 ± 5%) durante 31 días, con evaluación de los atributos de calidad cada 2 días. Los lugares de procedencia fueron San Francisco de Sales (1,800 msnm, 20,6 °C, 63-97% humedad relativa (HR), precipitación media anual 1,493 mm) y Tenjo (2,580 msnm, 12.5°C, 74-86% HR, precipitación media anual 765 mm). Los resultados obtenidos indican que los frutos almacenados a mayor temperatura son más dulces, con mayor pérdida de peso y de firmeza, así como con menor acidez y durabilidad en poscosecha, atributos que están determinados por la calidad de estos en la cosecha, la cual está influenciada a su vez por las condiciones climáticas registradas en el cultivo. Se observó que, a mayor altitud, también es mayor el contenido de sólidos solubles totales y la pérdida de firmeza, mientras que es menor la acidez total titulable y la pérdida de peso. En las mediciones de color no se evidenciaron diferencias significativas que permitan inferir que hubo alguna influencia de las condiciones climáticas en la variación de este parámetro durante la poscosecha. <![CDATA[How to improve smallholder market access: Evaluation of Mercados Campesinos in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100079&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This paper presents an analysis of the results obtained in the project called "Mercados Campesinos" carried out in the central region of Colombia between 2004 and 2015. This analysis was performed to evaluate the impacts of this short food value chain experience and its influence on economic, social and political dimensions of smallholders' market access. The analysis included two complementary research methods: quantitative and qualitative approaches. These methods were stated to identify the benefits accrued to participants using three different methodologies: i) t-test analysis; ii) an impact evaluation known as difference-in-difference and iii) multilevel regressions. On the other hand, qualitative analysis was based on semi-structured interviews and informal dialogues to investigate the perceptions of a selected group of beneficiaries regarding how project goals have been achieved. The results showed that one of the most influential elements in smallholders' market access has been the role of peasant organizations, associations and local farmer committees. These administrative structures greatly affected the economic efficiency, political participation and, to a lesser extent, commercial improvements. Project outcomes have been extremely influenced by participants' expectations of improvements in wellbeing, life quality, production rates, and income. The project was not able to reach a good level of financial sustainability; however, it provided peasants with well-designed tools to self-coordinate their actions. Proof of that is that farmers started to organize themselves autonomously to exert pressure at municipal and local levels.<hr/>RESUMEN El artículo presenta un análisis de los resultados del proyecto "Mercados Campesinos" desarrollado en la región central de Colombia entre 2004 y 2015, evaluando el impacto que esta experiencia de circuitos cortos de comercialización tuvo en las dimensiones política, económica y social. El análisis incluye dos métodos complementarios de investigación: enfoque cualitativo y cuantitativo. El primero pretende identificar los beneficios alcanzados a través de tres metodologías: i) análisis t-test; ii) valoración de impacto utilizando la técnica difference-indifference y iii) regresión multivariada. El análisis cualitativo se basó en entrevistas semi-estructuradas y diálogos informales para investigar la percepción de un grupo de participantes sobre cómo los objetivos han sido alcanzados. Los resultados muestran que uno de los elementos más influyentes ha sido el rol de las fundaciones y asociaciones campesinas y de los comités campesinos locales. Ellos tuvieron fuerte influencia tanto en alcanzar eficiencia económica como en aumentar la participación política de los campesinos y, en menor manera, en alcanzar mejoramientos en la comercialización. La estructura del proceso ha sido enormemente afectada por las expectativas de los participantes en términos de bienestar, calidad de vida, producción e ingreso. El proyecto no alcanzó un buen nivel de sostenibilidad financiera; igualmente pudo proveer herramientas para coordinar autónomamente tanto la acción económica como la política, tanto que los campesinos empezaron a organizarse autónomamente para ejercer presión a nivel municipal. <![CDATA[Optimization of fermentation process conditions for chili pepper (<em>Capsicum frutescens</em>) fruit using Response Surface Methodology]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652018000100089&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The consumption of chili pepper fruits (CPF) is widespread throughout the world. However, countries without tropical climates can only consume few CPF varieties. The lactic fermentation (LF) of CPF is a good alternative for their preservation and consumption in those regions where they are not cultivated. The main objective of this research was to optimize the fermentation process conditions for a CPF variety (Capsicum frutescens) modifying the Sodium Chloride (NaCl) and glucose concentrations to increase the acidification rate. The Response Surface Methodology was used applying a Central Composite Design to integrate a desirability approach. The growth of the microorganisms responsible for the fermentation process was also evaluated. The addition of NaCl and glucose significantly affected the acidification rate for LF of CPF. The optimum fermentation parameters determined to maximize the acidification rate were 6.25% NaCl and 1.77% glucose concentrations with an acidification rate of 0.113% acidity/ day. However, this value was slightly lower than predicted. Lactic acid bacteria and yeasts were the main microorganisms throughout the fermentations.<hr/>RESUMEN El consumo de ajíes está ampliamente extendido en el mundo. Sin embargo, países con climas no tropicales pueden consumir una restringida cantidad de variedades de ajíes. La fermentación láctica (FL) de ajíes es una buena alternativa para su conservación y consumo en regiones donde no son cultivados. El objetivo de este trabajo fue optimizar el proceso de fermentación para una variedad de ají (Capsicum frutescens), modificando las concentraciones del Cloruro de Sodio (NaCl) y glucosa para incrementar la velocidad de acidificación. Se utilizó el método de Superficie Respuesta usando el Diseño Compuesto Central e integrando la función de deseabilidad. El crecimiento de los microorganismos responsables de la fermentación también fue evaluado. La adición de NaCl y glucosa influyó significativamente en la velocidad de acidificación para la FL de los ajíes. Los parámetros de fermentación óptimos determinados para maximizar la velocidad de acidificación fueron las concentraciones de 6.25% de NaCl y 1.77% de glucosa con una velocidad de acidificación de 0.113% de acidez/día. Sin embargo, este valor fue ligeramente menor al predicho. Las bacterias ácido lácticas y levaduras fueron los principales microorganismos identificados durante el proceso de fermentación.