Scielo RSS <![CDATA[Ciencia y Tecnología Agropecuaria]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0122-870620230003&lang=en vol. 24 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Drivers to Adopt Activities Framed within Sustainable Agriculture]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Human activity in the agricultural sector has had environmental and social consequences on the sustainability of production practices. In environmental terms, conventional agriculture causes soil erosion, pollution and high consumption of bodies of water, greenhouse gas emissions, deforestation, and loss of biodiversity, among others. Through a systematic literature review, this article aims to identify the drivers that lead farmers to adopt or take on activities within sustainable agriculture. A search equation was designed with the most appropriate keywords, retrieving 118 articles. From the first filter, 47 articles were selected and read in full. A matrix was built with the following criteria: country of study, agricultural sector, activity adopted, driver, and its classification as external or internal to the farmer. Vantage Point 10.0 software was used to graph and analyze the results. Two hundred fifty-nine drivers were found. The main ones were education, membership in farmer organizations, family income, land tenure, access to the market, information and credit, farm size, age, and experience. The drivers can contribute to new studies on adopting or accepting these drivers in agricultural activities framed within sustainable agriculture.<hr/>Resumen La actividad humana en el sector agropecuario ha tenido consecuencias ambientales y sociales en la sostenibilidad de las prácticas productivas. En términos ambientales, la agricultura convencional genera la erosión de suelos, la contaminación y el alto consumo de cuerpos de agua, las emisiones de gases de efecto invernadero, la deforestación, la pérdida de biodiversidad, entre otras. El objetivo de este artículo fue el de identificar por medio de una revisión sistemática de la literatura los impulsores que llevan a los agricultores a adoptar o asumir actividades enmarcadas en la agricultura sostenible. Se diseñó una ecuación de búsqueda con las palabras clave más adecuadas y se recuperaron un total de 118 artículos. Del primer filtro se seleccionaron 47 artículos que se leyeron en su totalidad y se construyó una matriz con los siguientes criterios: país de estudio, sector agrícola, actividad adoptada, impulsor y clasificación de externo o interno al agricultor. Se utilizó el software Vantage Point 10.0 para graficar y analizar los resultados. Se encontraron 259 impulsores; los principales fueron la educación, la afiliación con organizaciones de agricultores, los ingresos familiares, la tenencia de la tierra, el acceso al mercado, a la información y al crédito, el tamaño de la finca, la edad y la experiencia. Estos impulsores pueden contribuir a nuevos estudios sobre la adopción o aceptación de estos en las actividades agrícolas enmarcadas en la agricultura sostenible. <![CDATA[Metabolic Profile of F<sub>1</sub> Holstein × Zebu Lactating Dairy Cows Under Grazing Supplemented with Two Non-Protein Nitrogen Sources]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Pastures dedicated to cattle production in Venezuela have a low crude protein concentration. One of the nutritional strategies to correct the forage protein deficit is using non-protein nitrogen in the diet. To evaluate the effect of two non-protein nitrogen sources on the metabolic profile of lactating dairy cows, 31 F1 Holstein × Zebu multiparous cows averaging 419 ± 46 kg body weight and 17.1 ± 3.3 kg milk·animal·d-1 were randomly assigned to two treatments for 91 days: 1) 59 g·animal-1·d-1 of urea and 2) 64 g·animal-1·d-1 of Optigen II® as slow-release urea (SRU). The animals were grazing (2.12 AU·ha-1) on Urochloa decumbens, U. humidicola, and U. brizantha(7.98-9.61 % CP) and supplied with 4 kg·animal·d-1 of concentrate (15 % CP), and 108, 60, and 108 g·animal·d-1 of mineral, molasses, and bypass fat, respectively. Glucose, total protein, albumin, cholesterol, urea, and β-hydroxybutyrate concentrations, aspartate aminotransferase, and gamma-glutamyl transferase activities were determined in blood serum samples every 28 days. ANOVA analyzed data in a completely randomized design with repeated measures. There were no differences among treatments in the parameters investigated; however, collecting time influenced all of them. No treatment × time interactions were found except for albumin concentration, higher in urea at day 0. The results indicate that under the conditions assayed in the present work, Optigen II® offers no advantage over urea concerning blood indicators of energy and protein metabolism and hepatic functionality in dairy cows.<hr/>Resumen Los pastos dedicados a la producción ganadera en Venezuela tienen una baja concentración de proteína cruda. Una de las estrategias nutricionales para corregir el déficit de proteína del forraje es el uso de nitrógeno no proteico en la dieta. Con el objetivo de evaluar el efecto de dos fuentes nitrógeno no proteico sobre el perfil metabólico de vacas lecheras lactantes, 31 vacas F1 Holstein × Cebú multíparas con promedios de 419 ± 46 kg de peso vivo y 17,1 ± 3,3 kg leche/animal·d-1 se asignaron de forma aleatoria a dos tratamientos durante 91 días: 1) 59 g·animal·d-1de urea y 2) 64 g·animal·d-1de Optigen II® como fuente de urea de degradación lenta (UDL). Los animales pastaron (2,12 AU·ha-1) en Urochloa decumbens,U. humidicola y U. brizantha (7,98-9,61 % PC); adicionalmente, se les suministraba 4 kg·animal·d-1 de alimento concentrado (15 % PC) y 108, 60 y 108 g·animal·d-1 de mineral, melaza y grasa sobrepasante, respectivamente. Cada 28 días se determinó en suero sanguíneo las concentraciones de glucosa, proteínas totales, albúmina, colesterol, urea, β-hidroxibutirato, y la actividad de las enzimas aspartato aminotransferasa y gamma-glutamil transferasa. Los datos se analizaron mediante ANAVAR bajo un diseño completamente al azar con medidas repetidas. No hubo diferencias entre los tratamientos en las variables estudiadas; sin embargo, el tiempo de muestreo influyó en todas ellas. No se observaron interacciones tratamiento × tiempo, excepto para la concentración de albúmina, que fue mayor en urea en el día 0. Los resultados obtenidos indican que bajos las condiciones experimentales del presente trabajo, Optigen II® no ofrece ventajas adicionales sobre la urea con respecto a los indicadores sanguíneos del metabolismo energético y proteico y de la funcionalidad hepática en vacas lecheras. <![CDATA[Multivariate Analysis of Consumption Indexes During the Production of Soybean Milk]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Dada la importancia del ahorro de energía y de materias primas como la vía fundamental para reducir los costos de producción y disminuir el impacto medioambiental, se definió como objetivo establecer la relación funcional entre el consumo de vapor por masa de leche producida y el de masa de leche producida por masa de materia prima utilizada con los parámetros de operación, mediante métodos multivariados en la producción de leche de soya. Se obtuvieron los datos en 25 producciones consecutivas de una planta industrial y el procesamiento incluyó la obtención de los conglomerados y los componentes principales como pasos previos a la modelación. Mediante el programa Statgraphics, se obtuvieron modelos estadísticamente significativos para esos índices, relacionándose con 20 parámetros tecnológicos medidos durante la producción y resultaron más influyentes: la masa de vapor, las temperaturas en los calentadores y la masa de leche en el intercambiador. La función obtenida con el método de mínimos cuadrados parciales con las variables no estandarizadas se empleó para evaluar alternativas de operación y en la simulación del proceso se obtuvo que se puede alcanzar un índice de 9,5 kg de leche por kg de soya empleada, donde este valor es estimado con un error absoluto del modelo ajustado de 4,18 × 10-2. Además, como resultado se llegó a la conclusión de que se pueden producir 1050,0 t de leche de soya adicionales al año, por lo tanto, mediante los modelos obtenidos es posible establecer las mejores condiciones de operación en la planta estudiada.<hr/>Abstract Energy and raw materials saving is the best way to reduce production´s cost and its environmental impact. Therefore, the objective of this paper was to establish the functional relationship among the indexes consumption of vapor for milk mass produced, and also the milk mass produced by raw material, using multivariate methods. The data was obtained in 25 serial productions of an industrial plant, using the Clusters Analysis and The Principal Component method. Models with statistical significance were obtained for those indexes related to 20 technological parameters measured during the productive process using the software Statgraphics. The mass of vapor, the temperatures in the heaters, and the mass of milk in the heat interchanger were the most significant variables. The function obtained with the Partial Least Square Method without standardized variables was used to simulate different operational conditions. We obtained that it could be reached an index of 9.5 kg of milk for each kg of soybean, with an absolute error of 4.18 × 10-2. An increment of 1050,0 t of soybean milk in a year is feasible to improve the revenues of more soybean milk per kg of raw material processed. Through the obtained models it is possible to establish better operation conditions in the studied plan. <![CDATA[Nutritional Potential of Tropical Shrub Species for Feeding Backyard Pigs]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La producción porcina es una de las actividades pecuarias de interés económico de diferentes familias dedicadas a esta actividad pecuaria. La investigación se desarrolló con el objetivo de evaluar la composición nutricional de especies arbustivas tropicales en la alimentación de cerdos de traspatio y se inició con la caracterización proximal de las especies arbustivas presentes en las fincas de los productores de cerdos de traspatio: Morus alba, Erythrina poeppigiana, Hibiscus rosa-sinensis, Trichanthera gigantea, Spondias anacardiaceae, Manihot esculenta, Cnidoscolus aconitifolius, Samanea saman, Gliricidia sepium y Moringa oleífera. Luego, se realizó una prueba de aceptabilidad a las especies con mejor contenido nutricional, a las que cualitativamente se les determinó la presencia de sustancias antinutricionales (alcaloides, fenoles, flavonoides, azucares reductores, mucílago y saponina), visitas según intervalos de tiempo, consumo de las diferentes especies y número de visitas totales. Los datos se analizaron mediante la utilización del programa estadístico Minitab®, versión 18.1, donde los resultados mostraron una mejor composición proximal en las hojas de Cnidoscolus aconitifolius, Morus alba y Moringa oleífera; el tamizaje fitoquímico de las cuatro especies de plantas muestra la ausencia de alcaloides y mucílago en la chaya y la presencia cuantiosa de fenoles en cada especie; la prueba de aceptabilidad mostró que durante los 10 primeros minutos se presentó el mayor número de visitas con un mayor consumo (495,35 g) en el alimento balanceado que incluyó harina de chaya y se concluye que la harina de chaya destaca como la de mejor preferencia alimenticia y el menor contenido de sustancias antinutricionales.<hr/>Abstract Pig production is one of the livestock activities of the economic interest of different families dedicated to this livestock activity. The research was developed to evaluate the nutritional composition of tropical shrub species in the feeding of backyard pigs. It began with the proximal characterization of the shrubby species present in farms of backyard pig producers: Morus alba, Erythrina poeppigiana, Hibiscus rosa-sinensis, Trichanthera gigantea, Spondias anacardiaceae, Manihot esculenta, Cnidoscolus aconitifolius, Samanea saman, Gliricidia sepiumandMoringa oleifera. Then, an acceptability test was carried out on the species with the best nutritional content, to which the presence of anti-nutritional substances (alkaloids, phenols, flavonoids, reducing sugars, mucilage, and saponin) will be qualitatively prolonged, visits according to time intervals, consumption of the different species and a total number of visits. The data is analyzed using the statistical program Minitab® version 18.1. The results showed a better proximal composition in the leaves of Cnidoscolus aconitifolius, Morus alba, and Moringa oleífera. The phytochemical screening of the four plant species shows the absence of alkaloids and mucilage in the Chaya and a significant presence of phenols in each species. The acceptability test showed that during the first 10 minutes, the highest number of visits with a higher consumption (495.35 g) in the balanced food that included chaya flour was presented. It is concluded that Chaya flour stands out with the best nutritional preference and the lowest content of anti-nutritional substances. <![CDATA[Multivariate Characterization of Slaughter in Broilers Raised Under Different Stocking Densities]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen En la producción avícola intensiva, el manejo de la densidad de alojamiento en busca de mayor rentabilidad colisiona, en ocasiones, con el bienestar de las aves. El objetivo fue caracterizar, mediante un enfoque multivariado, fuentes de variancia para los caracteres productivos a la faena en machos y hembras de pollos para carne, bajo dos densidades de alojamiento: pollos Cobb de un día de edad se alojaron en lotes mixtos en galpones oscurecidos bajo dos densidades: estándar (14 pollos/m2) y reducida (12 pollos/m2). A los 41 días de edad, se faenó una muestra aleatoria de 30 aves de cada sexo y densidad, donde se evaluó: peso limpio (pl), rendimiento de la canal (rc), de pata-muslo (rpm), de pechuga (rp) y proporción de grasa abdominal (pg). Los datos se analizaron con la técnica multivariada de componentes principales y los dos primeros componentes principales (CP1 y CP2) explicaron el 79% de la variancia total de los datos en machos y el 81% de los datos en hembras, donde CP1 se asoció principalmente con pl y rc y CP2 con rp, rpm y pg. Con mayor densidad se observó un mayor rc, debido, en parte, a la mayor pg acumulada en el abdomen, dado su crecimiento a un menor peso corporal atribuible a diferencias en el balance energético, lo cual permite incluir el análisis de la calidad de la canal como indicador de utilidad para adecuar la densidad a los requerimientos del mercado, en tanto, si bien su aumento se expresa a través de un mayor rendimiento, también implica un mayor contenido de grasa corporal.<hr/>Abstract In intensive poultry production, the management of stocking density to greater profitability collides, on occasions, with the welfare of birds. The aim was to characterize, by means of a multivariate approach, sources of variance for productive traits at slaughter in male and female broiler chickens, under two stocking densities. Day-old Cobb chickens were housed in mixed flocks in darkened houses under two densities: standard (14 chickens/m2 = 29,000 birds) and reduced (12 chickens/m2 = 25,000 birds). At 41 days of age, a random sample of 30 birds of each sex and density was slaughtered. Evaluated traits were: Clean weight (pl), carcass yield (rc), leg-thigh yield (rpm), breast yield (rp), and fat proportion (pg). Data were analyzed using the multivariate technique of principal components. The first two principal components (PC1 and PC2) explained 79% of the total variance of the data in males and 81% in females. CP1 was mainly associated with clean weight and carcass yield and CP2 with breast and leg-thigh yield and abdominal fat ratio. With higher density, higher carcass yield was observed, due, in part, to the higher proportion of abdominal fat, as these birds grew at a lower final weight, due to differences in energy balance. This allows including carcass quality analysis as a useful indicator to adapt the density to the market requirements, meanwhile, although its increase is expressed through greater performance, it also implies a higher body fat content. <![CDATA[Anthropogenic Actions and Their Impact on the Decline of Pollinator Populations (Native Bees) in Coffee Agroecosystems]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La reducción de biodiversidad y de poblaciones de polinizadores es un fenómeno multifactorial que incluye la actividad agrícola, a pesar de reconocerse a las abejas nativas como actores en la producción de alimentos, a partir de la polinización. El objetivo de esta investigación fue evaluar la incidencia de las acciones antropogénicas inherentes a las actividades productivas en agroecosistemas cafeteros sobre poblaciones de abejas nativas. Para su desarrollo, se seleccionaron tres fincas con tecnología convencional (tc) y tecnología mixta (tm), localizadas en las veredas Vega Platanares, Fátima y Los Pinos, del municipio Garzón, Huila, donde se efectuaron capturas directas de abejas en arbustos de café y posteriormente se realizó la clasificación taxonómica, se estimó la diversidad y la abundancia a partir del índice de Shannon y Simpson. Adicionalmente, se analizaron posibles factores relacionados con la diversidad de abejas silvestres en agroecosistemas cafeterostc y tm, mediante una encuesta dirigida a 36 productores cafeteros, constatando la utilización de ingredientes activos clorpirifos (11,43%), glifosato (14,29%) y fipronil (5,71%). Registros del Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales (Ideam) exhibió altas precipitaciones en los últimos cinco años, reduciendo la inflorescencia de cafetales de fuente forrajera apícola. El desconocimiento de la importancia de las abejas silvestres en las comunidades se relaciona con la escasa divulgación de su protección, su biología y su influencia en la producción agrícola. Adicionalmente, alarma el desarrollo de la actividad agrícola asociada a deforestación de bosques nativos y remanentes boscosos para la ampliación de la frontera agrícola, básicamente en monocultivo con un manejo a base de productos agroquímicos y ausencia de sombrío.<hr/>Abstract The reduction of biodiversity and pollinator populations is a multifactorial phenomenon that includes human actions in agricultural activity despite recognizing that native bees are fundamental actors in food production based on services such as pollination. This research aimed to evaluate the incidence of anthropogenic actions inherent in productive activities in coffee agroecosystems on populations of wild bees. For its development, three farms with Conventional Technology TC and Mixed Technology TM were selected, located in the villages of Vega Platanares, Fátima, and Los Pinos, municipality of Garzón - Huila, where direct captures of bees in coffee bushes were made and subsequent taxonomic classification was estimated. diversity and abundance from the Shannon and Simpson index. Possible factors related to the diversity of wild bees in TC and TM coffee agroecosystems were analyzed through a survey of 36 coffee producers, verifying the use of active ingredients chlorpyrifos 11.43%, glyphosate 14.29% and fipronil 5.71%. Records of the Institute of Hydrology, Meteorology, and Environmental Studies (IDEAM) showed increased rainfall during the last five years, reducing the inflorescence of coffee plantations as a source of beekeeping fodder. Ignorance of the importance of wild bees in communities is related to poor disclosure of their protection, biology, and influence on agricultural production. It is alarming the development of agricultural activity associated with the felling of native forests and forest remnants to expand the conventional agricultural frontier, basically, monoculture with management based on agrochemical products and the absence of shade. <![CDATA[Effect of Mycorrhizal Consortia and the Type of Fertilization on the Quality of Seedlings in Nursery of the Ramon Tree (<em><strong>Brosimum alicastrum Swartz</strong></em>)in Campeche, Mexico]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La especie forestal Brosimum alicastrum se distribuye de manera natural en ausencia de un manejo silvícola. Por su alto potencial para la alimentación animal y humana, su demanda se ha incrementado y, con ello, la necesidad de generar investigación sobre su propagación en los viveros. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de diferentes consorcios micorrícicos y del tipo de fertilización en la calidad de plántula producida mediante semilla en vivero. Se evaluaron tratamientos factoriales de cinco niveles de micorrizas (comercial, Hopelchén, Conkal, Ramón y sin micorriza), dos tipos de fertilizantes (Osmocote®, y Bio2®) y un tratamiento control (sin micorriza y sin fertilizante). Las principales variables evaluadas fueron peso seco aéreo y radical como indicadores de la calidad de plántulas. Por su parte, la fertilización mejoró la calidad de las plántulas, mientras que el consorcio micorrícico y la asociación de estos con el fertilizante no fueron significativos. Otro resultado se relacionó con la calidad de las plantas, ya que esta fue mejor en aquellos tratamientos que incluyeron fertilizantes orgánicos y para el tratamiento control y también se encontró que la especie no tolera pH ácidos de los factores empleados en su propagación. Hasta el momento, el efecto de las micorrizas en la calidad de plántulas producidas en viveros no había sido documentado para esta especie, por lo tanto, estos resultados pueden ayudar a mejorar la calidad de plántulas en vivero de una especie con reciente potencial económico.<hr/>Abstract The forest species Brosimum alicastrum is naturally distributed in the absence of silvicultural management. Because of its high potential for animal and human food, its demand has increased, and with it the need to generate research on its propagation in nurseries. The objective of this research was to evaluate the effect of different mycorrhizal consortia and the type of fertilization on the quality of seedlings produced by seed in the nursery. Factor treatments of five levels of mycorrhizae (commercial, Hopelchén, Conkal, Ramón, and without mycorrhiza), two types of fertilizers (osmocote®, and bio2®), and one control treatment (without mycorrhiza and fertilizer) were evaluated. The main variables evaluated were aerial and radical dry weight as indicators of seedling quality. Fertilization improved the quality of the seedlings, while the mycorrhizal consortium and the association of these with the fertilizer were not significant. The quality of the plants was better in those treatments that included organic fertilizers and for the control treatment. It was also found that the species does not tolerate the acidic pH of the factors used in its propagation. Until now, the effect of mycorrhizae on the quality of nursery seedlings has not been documented for this species. Therefore, these results can help improve the quality of nursery seedlings of a species with recent economic potential. <![CDATA[The Role of Associativity and its Relationship with the Performance of Organizations]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Los proyectos agroindustriales están destacándose frente a otros sectores debido al componente de desarrollo social y económico que tienen con poblaciones vulnerables a nivel rural. Entre estos proyectos, las organizaciones piscícolas recurren cada vez más a entornos académicos, con el objetivo de aumentar el desempeño organizacional debido a la complejidad de los mercados. En este sentido, se requiere analizar el papel de variables como la asociatividad y su relación con el desempeño y para estos fines se emplea el análisis factorial confirmatorio y un estudio correlacional, que permitan observar cómo la asociatividad puede ser un elemento que potencie los resultados de estas organizaciones. Así, los resultados han demostrado que los ítems utilizados explican en un 62,24% el constructo de la asociatividad (KMO = 0,789) y el desempeño organización (KMO = 0,848). El índice de correlación de Pearson entre la asociatividad y el desempeño fue de 72,4% y de p-valor &lt; 0,005, lo que indica una relación moderada entre los constructos. Los hallazgos principales destacan que acceder a ventajas de asociatividad, capacitaciones conjuntas y recibir instrucciones vinculadas para mejorar los procesos son componentes clave de la asociatividad que propician el desempeño en las organizaciones analizadas.<hr/>Abstract Agro-industrial projects are standing out from other sectors due to the social and economic development component they bring to vulnerable populations at the rural level. Among these, fish farming organisations are increasingly turning to academic environments with the aim of increasing organisational performance, due to the complexity of markets. In this sense, it is necessary to analyse the role of variables such as associativity and its relationship with performance. For these purposes, confirmatory factor analysis and a correlational study are used to observe how associativity can be an element that enhances the results of these organisations. The results show that the items used explain 62.24 % of the construct of associativity (KMO= 0.789) and organisational performance (KMO= 0.848). The Pearson correlation index between associativity and performance was 72.4 % and p-value &lt;0.005, indicating a moderate relationship between the constructs. The main findings highlight that accessing associativity benefits, joint training and receiving joint instructions to improve processes are key components of associativity that are conducive to performance in the organisations analysed. <![CDATA[Effect of Thermal Treatment and In Vitro Digestion of Bioactive Compounds from Four Native Potatoes Types (<em>Solanum tuberosum spp. andigena</em>)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen En Perú se producen más de 3500 variedades de papas, sin embargo, es poca la información disponible sobre las propiedades antioxidantes que poseen. El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de los tratamientos térmicos de hervido y de fritura, y la digestión in vitro en el contenido de polifenoles totales, antocianinas y actividad antioxidante en cuatro variedades de papas nativas. Las papas nativas clon de pulpa rojo (C1), clon de pulpa azul (C2), variedad Elena 1198 (V4) y la variedad Kitipsho (V8) fueron obtenidas del centro poblado de Huallmish a 3500 m s.n.m. para la evaluación de principios activos, las muestras sometidas a cocción y fritura fueron licuadas y se realizaron extracciones con metanol y también se realizó la digestión in vitro. Los resultados en las papas nativas mostraron diferencias en peso, longitud y diámetro, además, tampoco se encontró la presencia de vitamina C. Los tratamientos térmicos mediante hervido, fritura y luego del proceso de digestión in vitro, indujeron variaciones en el contenido de componentes bioactivos (P &lt; 0,05), donde las cuatro variedades de papa mostraron un incremento en su capacidad para inhibir el catión abts, lo que estaría relacionado con el tipo de antioxidante y el potencial de hidrógeno del medio al cual fue sometido durante la digestión in vitro. En conclusión, las muestras de papas nativas luego de los tratamientos de hervido, fritura y digestión in vitro incrementaron la actividad antioxidante para secuestrar el catión abts.<hr/>Abstract In Peru, more than 3,500 varieties of potatoes are produced, however, little information is available on their antioxidant properties. The objective of the research was to evaluate the effect of thermal treatments of boiling and frying, and in vitro digestion on the content of total polyphenols, anthocyanins, and antioxidant activity in four varieties of native potatoes. The native potatoes Clone with red pulp (C1), Clone with blue pulp (C2), variety elena 1198 (V4) and the variety kitipsho (V8), were obtained from the town of Huallmish at 3,500 m s.n.m., for the evaluation of active principles, the samples subjected to cooking and frying were liquefied and extractions with methanol, also in vitro digestion was also carried out. The results in the native potatoes showed differences in weight, length, and diameter, but the presence of Vitamin C was not found. Thermal treatments by boiling, frying, and after the in vitro digestion process, caused variations in the content of bioactive components (P&lt;0.05), the four potato varieties showed an increase in their ability to inhibition of the ABTS cation, which would be related to the type of antioxidant and hydrogen potential of the medium to which it was subjected during in vitro digestion. In conclusion, samples of native potatoes after boiling, frying and in vitro digestion treatments increased the antioxidant activity to sequester the ABTS cation. <![CDATA[First Report of <em>Fasciola hepatica</em> in Creole Horses from the Northern Andes of Peru]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La fascioliasis es una enfermedad endémica en la región Andina y de importante afección a la salud humana y animal. Por ello, el presente estudio se llevó a cabo en el distrito de Cajamarca, Perú, con el objetivo de determinar la prevalencia de Fasciola hepatica en caballos criollos mayores a un año de edad. Entre octubre y noviembre, se recolectaron heces directamente del recto de 237 animales que no fueron dosificados con algún antiparasitario en los últimos tres meses, el procesamiento se realizó con la técnica de sedimentación rápida y la lectura inicial fue con estereomicroscopio en aumento de 3X. La comprobación se realizó en microscopio a 10X y 40X y se obtuvo una prevalencia total de 3,80 ± 2,4 % (9/237), según la presencia de huevos en el análisis coproparasitológico. Los resultados no son alarmantes, más consisten en el primer reporte de la infección por F. hepaticaen equinos de la zona norandina de Perú y se recomienda un mayor estudio de la forma clínica en esta especie; también es de vital importancia la implementación de medidas para vigilar y monitorear el rol que desempeñan los caballos criollos en la reserva o diseminación de esta parasitosis zoonótica.<hr/>Abstract Fascioliasis is an endemic disease in the Andean region and an important human and animal health affliction. Therefore, the present study was carried out in the district of Cajamarca, Peru, to determine the prevalence of Fasciola hepatica in Creole horses older than one year of age. Between October and November, feces were collected directly from the rectum of 237 animals that had not been dosed with any antiparasitic in the last three months. The processing was carried out with the Rapid Sedimentation technique and the initial reading was carried out with a 3X magnification stereomicroscope. The verification was carried out under a microscope at 10X and 40X, obtaining a total prevalence of 3,80±2.4 % (9/237) according to the presence of eggs in the coproparasitological analysis. The results are not alarming but consist of the first report of infection by F. hepatica in horses from the northern Andean area of Peru, and further study of the clinical form of this species is suggested. Also, it is vitally important to implement measures to monitor and asses the role played by creole horses in the reserve or dissemination of this zoonotic parasitosis. <![CDATA[The Actor-network Theory: A tool for Understanding Local Corn Conservation in the Frailesca region, Chiapas, Mexico]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La conservación de los maíces locales (cml) en la región Frailesca, Chiapas, México, interactúa con una creciente materialidad tecnológica, sin embargo, son escasos los estudios para comprender la dinámica de redes sociomateriales que la conforman. Por eso, el objetivo de esta investigación es valorar el potencial de la teoría del actor-red (tar) para comprender la complejidad sociotécnica de la cml. A partir de su perspectiva metodológica, “seguir a los actores”, se realizaron 33 entrevistas a campesinos que conservan maíces locales en tres ejidos de la región para describir y entender, a partir de sus explicaciones, las conexiones y las mediaciones entre entidades diversas. El resultado demuestra el potencial de la tar para valorar la complejidad sociotécnica de la cmldada a través de asociaciones y reasociaciones en la práctica de conservación. En particular, con objetos técnicos que, junto a otras entidades de cualquier naturaleza, influyen en la estabilidad de la cml frente a las tensiones crecientes para preservar la base de la subsistencia campesina. Se concluye que el análisis sociotécnico de la cml aporta a la comprensión de sus transformaciones y desplazamientos en una región impactada por la modernización agrícola; además que se necesita profundizar en la utilidad de la tar para proponer configuraciones heterogéneas de humanos y no humanos a favor de la sustentabilidad de la cml.<hr/>Abstract The conservation of local maize (CLM) in the Frailesca region, Chiapas, Mexico interacts with a growing technological materiality. However, there are scarced studies to understand the dynamics of socio-material networks that shape it. Therefore, the objective of this research is to assess the potential of the Actor-Network Theory (ANT) to understand the socio-technical complexity of the CLM. Based on its methodological perspective, "following the actors", 33 interviews were conducted with farmers who conserve local corn in three ejidos in the region to describe and understand, based on their explanations, the connections and mediations between diverse entities. The result demonstrates the potential of the ANT to value the socio-technical complexity of the CLM given through associations and reassociations in conservation practice. In particular, with technical objects, which together with other entities of any nature influence the stability of the CLM in the face of growing tensions to preserve the basis of peasant subsistence. It is thus concluded that the socio-technical analysis of the CLM contributes to the understanding of its transformations and displacements in a region impacted by agricultural modernization. In addition, it is necessary to deepen the usefulness of the ANT to propose heterogeneous configurations of humans and non-humans in favor of the sustainability of the CLM. <![CDATA[Characterization of the Guinea Pig Production Chain in Southern Colombia and Identification of Determining Factors for Adequate Provision of Extension Services]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The development of agrifood systems in Latin America reflects contrasting policy goals. Most governments advocate that “modernization,” measured as increased rates of technology adoption, is the way to address persistent food insecurity. By contrast, peasants’ and indigenous people’s organizations and social movements propose advancing knowledge co-production and co-innovation to increase the resilience of agrifood systems. Colombia reformed the National Innovation System for Agriculture in 2017. The policy reform instructed transitioning from providing “technical advice” to rural extension services. The research aimed to fill the knowledge gap regarding the transition to rural extension along the guinea pig production chain. In addition to characterizing the production chain, we conducted qualitative and reflectivity analyses to understand better how institutional practices and research cultures hinder or promote transitioning to rural extension. The investigation revealed that small-scale farmers who rely on the production and commercialization of guinea pigs as a livelihood strategy have continued receiving advice to adopt the latest technologies. In closing, besides addressing technological deficits or inefficiencies, a systemic approach that considers cultural context and identity must integrate into rural extension to ensure technological adoption is aligned with the sustainability and resilience objectives of the guinea pig production chain.<hr/>Resumen El desarrollo de los sistemas agroalimentarios en América Latina refleja objetivos de política contrarios. La mayoría de los gobiernos defienden que la “modernización”, medida como mayores tasas de adopción de tecnología, es la forma de abordar la inseguridad alimentaria persistente. Por el contrario, las organizaciones campesinas e indígenas y los movimientos sociales proponen avanzar en la coproducción de conocimiento y la coinnovación para aumentar la resiliencia de los sistemas agroalimentarios. Colombia reformó el Sistema Nacional de Innovación para la Agricultura en 2017, la cual instruyó la transición de prestación del servicio de asistencia técnica al de extensión rural. El propósito de la investigación fue llenar el vacío de conocimiento sobre la transición al extensionismo rural a lo largo de la cadena productiva cuyícola. Además de caracterizar la cadena productiva, se realizaron análisis cualitativos y de reflexividad para comprender mejor la manera en que las prácticas institucionales y las culturas de investigación obstaculizan o promueven la transición hacia la extensión rural. La investigación reveló que los pequeños agricultores quienes dependen de la producción y comercialización de cuyes como estrategia de subsistencia han seguido recibiendo asesoramiento para adoptar las últimas tecnologías. Se concluyó que, además de abordar los déficits o las ineficiencias tecnológicas, se debe integrar un enfoque sistémico que considere el contexto cultural y la identidad al extensionismo rural a fin de garantizar que la adopción tecnológica se ajuste a los objetivos de sostenibilidad y resiliencia de esta cadena productiva. <![CDATA[Physicochemical Evaluation of Guava Germplasm Fruits Conserved in Agrosavia, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El guayabo (Psidium guajava) es una especie de importancia económica en diferentes países del mundo, especialmente por la producción de frutos comestibles, su alto contenido de vitamina C y su maleabilidad para la transformación agroindustrial. La Colección Colombiana de Germoplasma de Guayaba conservada en Agrosavia resguarda la variabilidad de esta especie y algunas relacionadas, no obstante, se tienen estudios parciales que limitan el potencial de su uso. El objetivo fue evaluar y caracterizar las variables fisicoquímicas del fruto en busca de identificar accesiones con atributos de interés agroindustrial. Se evaluaron 29 descriptores (17 cuantitativos y 12 cualitativos) en frutos de las 41 accesiones que componen la colección. La información obtenida fue sometida a un análisis de componentes principales y de correspondencia múltiple. En los análisis cualitativos se encontró que el germoplasma evaluado se caracteriza por tener frutos de forma convexa con cuello, pulpa de color rosado con textura granulosa, color verde predominante en el epicarpio, inserción de pedúnculo oblicua, semillas de forma oblonga y forma de ápice y fruta con ombligo en el eje polar. En los análisis cuantitativos, 20 accesiones presentaron porcentajes de pulpa entre el 97 % y el 99 %, donde el contenido de sólidos solubles totales de la población evaluada fluctuó entre 4,3 y 10,5 °Brix; la relación de vitamina C osciló entre 28,3 y 208,26 mg/100 g de muestra y el peso del fruto estuvo entre 18,84 y 363,53 g, siendo las accesiones 25, 33 y 36 seleccionadas como promisorias.<hr/>Abstract The guava (Psidium guajava) is a species of economic importance in different countries of the world, especially to produce edible fruits, with a high content of vitamin C and ease for agro-industrial transformation. AGROSAVIA’s Colombian Guava Germplams Collection safeguards part of the diversity of this species and some related ones. However, there are partial studies that limit the potential use. Therefore, the goal of this study was to evaluate and characterize the physicochemical variables of the fruits, seeking to identify accessions with attributes of interest to strengthen the Colombian fruit sector. For this, 29 descriptors (17 quantitative and 12 qualitative) were evaluated in fruits of the 41 accessions that are part of the collection. The information obtained was subjected to a Principal Component Analysis and a Multiple Correspondence Analysis. It was found that the evaluated germplasm is characterized by having convex-shaped fruits with a neck, pink pulp with granular texture, predominantly green color in the epicarp, oblique peduncle insertion, oblong-shaped seeds and apex shape of the fruit with navel on the polar axis. In quantitative analyses, 20 accessions presented pulp percentage between 97 % and 99 %, the content of total soluble solids of the evaluated population fluctuated between 4.3 and 10.5 °Brix; the ratio of vitamin C was of 28.3 to 208.26 mg /100 g of sample, and fruit weight was between 18.84 and 363.53 g, being genotypes 25, 33 and 36 promising materials for further studies. <![CDATA[Economic Analysis of the Use of Royal Palm Nut Meal in Broilers Feeding]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062023000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Aunque el palmiche se ha estudiado en la alimentación de animales monogástricos, poco se conoce acerca de su viabilidad desde el punto de vista económico en pollos de ceba. Por ello, el estudio se realizó con el objetivo de evaluar económicamente el empleo de harina de palmiche, del fruto de la palma real (Roystonea regia), en la alimentación de pollos de engorde. Se tomaron los datos de las dietas experimentales, así como de los resultados de comportamiento productivo de los animales, se tuvieron en cuenta los costos directos involucrados en la elaboración de la harina y se estimaron los costos de las dietas y los indicadores económicos de interés para los diferentes tratamientos (0, 5%, 10% y 15% de inclusión de harina de palmiche en la ración). Además, se determinó la sostenibilidad económica del sistema ante la inclusión de la harina en la dieta. En todos los casos, los costos de la dieta y de alimentación disminuyeron cuando se incrementó la inclusión de la harina de palmiche. Los costos de alimentación por tonelada de peso vivo producido se redujeron en un 4,31% y un 2,35% para los tratamientos de 10% y 15% de inclusión de harina de palmiche en la ración, respectivamente. Se concluye que la inclusión de harina de palmiche hasta el 15% en la dieta de pollos de ceba constituye una alternativa sostenible económicamente, más aún que se trata de un recurso alimenticio de producción local que contribuye a la sustitución de importaciones de materias primas tradicionales y costosas.<hr/>Abstract Although royal palm nut has been studied in the feeding of monogastric animals, little is known about its viability from an economic point of view in broiler chickens. The use of royal palm nut meal, the fruit of Roystonearegia, for broilers feeding was economically evaluated. The experimental diet data and the results of productive performance were taken. The direct costs involved in the meal production were considered. The ration costs and some economic indicators were estimated for the different treatments (0; 5; 10; 15 % inclusion of royal palm nut meal in the ration). In addition, the economic sustainability of the system before the inclusion of meal in the ration was determined. In all cases, the costs of diet and feeding decreased as the inclusion of royal palm nut meal increased. The feeding costs per ton of live weight produced decrease in 4,31 and 2,35 % for treatments 10 and 15 % inclusion of royal palm nut meal in the ration, respectively. It is shown that the inclusion of royal palm nut meal in the diet of broilers constitutes an economically sustainable alternative, even more so that it is a food resource of local production, it contributes to substituting imports of traditional raw materials and expensive.