Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320160002&lang=en vol. 10 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <link>http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<b>Morphological variability of wild blackberry (Rubus sp.) cultivars in the Andes of Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Se estudió la colección del género Rubus compuesta por 31 entradas de accesiones nativas y cultivadas, existentes en el Banco de Germoplasma de Colombia, en su mayoría procedentes de departamentos productores de mora con el fin de estimar su variabilidad, mediante 38 descriptores entre cuantitativos y cualitativos en la descripción morfológica. Se encontró que las agrupaciones de accesiones coinciden con la determinación taxonómica convencional para especies del género Rubus; se confirma la accesión RG37 como un material intermedio a nivel morfológico entre la especie R. glaucus y las especies silvestres. Se estableció variabilidad fenotípica en los materiales Rubus y se identificaron agrupaciones dentro de R. glaucus que muestran algunas accesiones con mayor introgresión de características vegetativas de las accesiones silvestres y otras con características más adecuadas a la producción comercial, así como alguna interacción del departamento de origen en el comportamiento fenotípico de las entradas de R. glaucus.<hr/>ABSTRACT The present work studied the genus Rubus collection of Colombia; it consists of 31 entries of native and cultivated accessions mostly from different blackberry producer regions. In order to estimate genetic variability 38 quantitative and qualitative descriptors were used in morphologic description. At the morphological level, it was found that groups of accessions match with the conventional taxonomic determination species from the genus Rubus. RG37 accession was established as an intermediate material at the morphological level between species R. glaucus and some wild Rubus material. Morphological characterization also recognized phenotypic variability in Rubus materials and identified clusters within R. glaucus showing some accessions with higher closeness of vegetative characteristics from wild accessions. Additionally, it identified others which are better suited in commercial production, as well as some interactions of the region of origin in the phenotypic behavior of R. glaucus entries. <![CDATA[<b>Physicochemical properties during growth and development of fruits of two varieties of lulo (Solanum quitoense Lam.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El lulo (Solanum quitoense Lam.) se ha considerado frutal promisorio y especie potencial para mercados globales, constituyéndose en un renglón importante para la economía del departamento de Boyacá (Colombia). La presente investigación buscó realizar una caracterización fisicoquímica de los frutos de dos variedades de lulo (Chonto grueso y Criollo) durante su crecimiento y desarrollo, procedentes del municipio de Pachavita, Boyacá. Para ello se tomaron frutos cada 10 días, a partir de los 30 días después de antesis (dda). Se evaluó la masa fresca, acidez total titulable (ATT), sólidos solubles totales (SST), firmeza y tasa respiratoria (TR). Se encontró que los frutos de las dos variedades presentaron un crecimiento tipo sigmoide simple que se ajustó a un modelo de crecimiento logístico, apreciándose tres fases de crecimiento que se describieron como: Fase I de división celular; Fase II de elongación celular; y Fase III de maduración. Las propiedades químicas se ajustaron a modelos polinómicos, donde la ATT y los SST aumentaron progresivamente, mientras que la TR se redujo siguiendo las características propias de los frutos de lulo, logrando la calidad organoléptica requerida para el consumo.<hr/>ABSTRACT The lulo (Solanum quitoense Lam.), considered a promissory fruit and potential species to global markets, has become an important sector to the economy of Boyacá Department (Colombia). The current investigation seeks to characterize fruits from two varieties of lulo (Chonto grueso and Criollo) during its growth and development, grown in the municipality of Pachavita, Boyaca. For that, each 10 days, fruits of the two varieties were collected starting from 30 days after the anthesis (daa). The physicochemical features of fresh biomass, total titratable acidity (TTA), total soluble solids (TSS), firmness and respiratory rate (RR) were evaluated. It was found that fruits of the two varieties had a sigmoid type growth curve that was adjusted to a logistic growth model, observing three growth phases described as: Phase I, cellular proliferation; Phase II, cellular elongation; and Phase III, ripening. In the same way, the chemical properties were adjusted to polynomial models, where the TTA and TSS increased progressively, whereas the RR was decreasing according to the own characteristics of lulo fruits and the organoleptic quality required for its consumption. <![CDATA[<b>Postharvest characterization of peach fruit [Prunus persica (L.) Batsch] cv. Dorado produced under high-altitude tropical conditions</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El durazno pertenece a la familia Rosaceae; su fruto es una drupa muy apetecida por su agradable sabor, aroma y características nutricionales. Es un fruto climatérico, altamente perecedero con elevada intensidad respiratoria y producción de etileno. Con el fin de realizar la caracterización poscosecha del fruto de durazno cv. Dorado bajo condiciones del trópico alto, se cosecharon frutos en el municipio de Tuta (Boyacá, Colombia) en madurez fisiológica. Se realizaron seis mediciones cada tercer día de parámetros fisicoquímicos como: pérdida de peso, color de epidermis y pulpa, tasa respiratoria, firmeza, extensibilidad, solidos solubles totales (SST) y acidez total titulable (ATT). El fruto de durazno presentó un comportamiento climatérico de acuerdo con su tasa respiratoria; alcanzando el pico climatérico a los 9 días de almacenamiento, la pérdida de peso aumentó linealmente, con un valor de 17,18% en el día 11 de almacenamiento (temperatura de 18±2ºC y humedad relativa de 75±5%), la firmeza disminuyó durante el almacenamiento alcanzando valores de 6,5 N, de igual manera la ATT disminuyó a medida que avanzó la maduración del fruto; pasando de 0,95% en el día 1 a 0,76% en el día 11 de almacenamiento. Por su parte, el índice de color de la epidermis y de la pulpa, los SST, la relación de madurez (RM) y la extensibilidad aumentaron durante la poscosecha.<hr/>ABSTRACT Peach belongs to the Rosaceae family; its fruit is a drupe highly appreciated for its pleasant flavour, aroma, and nutritional characteristics. It is also a highly perishable climacteric fruit with elevated respiratory rates and ethylene production. In order to characterize postharvest behavior of peach cv. Dorado fruits under high tropic conditions, fruits at physiological maturity were harvested in the municipality of Tuta (Boyacá, Colombia). The following physicochemical parameters were measured six times, every third day: weight loss, skin and pulp color, respiration rate, firmness, extensibility, total soluble solids (TSS), and total titratable acidity (TTA). In accordance with the respiration rate, peach fruits showed a climacteric behavior; reaching a climacteric peak at the ninth day of storage, weight loss increased linear with the time, reaching 17.18% on day 11 of storage (temperature: 18±2ºC, relative humidity: 75±5%). Firmness decreased along the storage period achieving values of 6.5N, in a similar way, TTA declined with the advance of the fruit ripeness stage; falling from 0.95% on day 1 to 0.76% on day 11 of storage. Moreover, skin and pulp color indexes, TSS, maturity ratio and extensibility increased during postharvest. <![CDATA[<b>Postharvest physicochemical characterization of different materials of Tahiti acid lime (<i>Citrus latifolia</i> Tanaka) for exports</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Colombia exportó 5.912 t de lima ácida Tahití durante 2015 hacia Estados Unidos y los países del Caribe, donde se redujo la producción por la enfermedad conocida como "verdeamiento" de los cítricos o "Huanglongbing". En el presente estudio se analizaron las características físicas y químicas de frutos provenientes de seis patrones: Sunki x English, Volkameriano, Kryder, Cleopatra, Citrumelo y Carrizo, almacenados durante 60 días en condiciones ambientales de la ciudad de Bogotá, sin refrigeración. El análisis estadístico se realizó mediante ANOVA seguido por una separación de medias LSD (α=0,05), lo que mostró que las variables cumplen con las exigencias de los mercados de exportación para todos los clones, así: diámetro transversal (de 5,56±0,22 a 4,68±0,22 cm), peso del fruto (de 103,91±6,43 a 64,28±4,95 g), color (verde oscuro o claro), porcentaje del jugo (&gt; 27% del peso del fruto), porcentaje de acidez (< 5%) y firmeza (< 0,22065 kPa). Los patrones evaluados cumplen con la norma de exportación y conservan sus características físicas y químicas durante el almacenamiento hasta los 30 días después de cosecha (ddc), destacándose "Kryder" que las conserva hasta los 45 ddc. Anticipar la cosecha 1, 3, 6 y 9 días antes del momento oportuno de la cosecha comercial, no tiene efectos adicionales sobre la calidad de los frutos y no prolonga el tiempo de almacenamiento.<hr/>ABSTRACT Colombia exported 5,912 t of Tahiti lemons to the United States and the Caribbean in 2015, where the production was reduced by the presence of citrus greening or Huanglongbing disease. During this study the physicochemical characteristics of the fruits from six rootstocks: Sunki x English, Volkameriano, Kryder, Cleopatra, Citrumelo and Carrizo were evaluated at different intervals up to 60 days at the conditions of Bogota, Colombia without refrigeration. Data analysis using ANOVA followed by post-hoc test LSD (α=0.05). The analysis demonstrated that all the rootstocks exceeded the export market expectations for all the clones: equatorial diameter (4.68±0.22 to 5.56±0.22 cm), fruit weight (64.28±4.95 to 103.91±6.43 g), color (dark green or light green), juice percent (&gt; 27% of fruit weight), citric acid percentage (< 5%) and firmness (< 0.22065 kPa). The evaluated rootstocks comply with the export standards and retain their physical and chemical characteristics during the storage until 30 days after harvest (DAH), standing out "Kryder" that preserves them up to 45 DAH. Anticipating harvest 1, 3, 6 and 9 days before the timing of the commercial harvest, has no additional effects on the quality of the fruits and does not prolong the storage time. <![CDATA[<b><i>In vitro</i></b><b> regeneration of tamarillo (<i>Solanum betaceum</i> (Cav.) Sendt.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El tomate de árbol es un frutal de importancia en Colombia, con una productividad limitada por la presencia de problemas sanitarios que se transmiten a través de los métodos tradicionales de propagación, que obligan a buscar métodos más eficientes para la obtención de plantas sanas. Este trabajo pretendió evaluar diferentes alternativas de micropropagación para determinar la opción más eficiente de multiplicación masiva de plántulas de tomate de árbol (Solanum betaceum); se evaluaron tres auxinas: ácido indolacético (AIA), ácido naftalenacético (ANA) y ácido 2,4-diclorofenoxiacético (2,4-D) en diferentes dosis, combinadas con 6-bencilaminopurina (BAP) (1,0 mg L-1 y 3,0 mg L-1), en un medio de cultivo Murashige Skoog (1962), utilizando hipocotilos como explantes. El mayor promedio de brotes por explante (11,6 brotes) se obtuvo con AIA 0,5 mg L-1 + BAP 3,0 mg L-1; el porcentaje de enraizamiento del explante fue mayor en el testigo sin fitorreguladores y con la inclusión de AIA. La variable formación de plantas completas tuvo mejor comportamiento con AIA 0,5 mg L-1 con el 36,9%. El mejor porcentaje de enraizamiento de brotes obtenidos a partir de hipocotilos, se obtuvo con AIA 1,0 mg L-1 + BAP 3,0 mg L-1, con un porcentaje de 96,23% y con AIA 1 mg L-1 + BAP 1,5 mgL-1 con 88,83% respectivamente. Las plantas enraizadas fueron exitosamente trasferidas a campo con un 96,6% de supervivencia para hipocotilos.<hr/>ABSTRACT The tree tomato is a fruit of importance in Colombia, with a productivity limited by the presence of sanitary problems that are transmitted through the traditional methods of propagation, that force to look for more efficient methods for the obtaining of healthy plants. This study was carried out to evaluate different alternatives of micropropagation that would allow us to determine the most efficient option for the mass production of tamarillo plants (Solanum betaceum). Hypocotyls explants were evaluated under the effect of three auxins: AIA, ANA and 2,4-D in different doses, combined with BAP. The basic medium used was Murashige Skoog (1962). The largest average of number of shoots was obtained when using AIA 0.5 mg L-1 + BAP 3.0 mg L-1 with a value of 11.6 shoots. The best treatment for rooting of hypocotyls was AIA and the control without phytoregulators. Regeneration of complete plants was better to AIA 0.5 mg L-1, with an average of 36.9%. The best average for rooting of shoots obtained was obtained with AIA 1.0 mg L-1 + BAP 3.0 mg L-1 with 96.23% and with AIA 1.0 mg L-1 + BAP 1.5 mg L-1 (88.83%). The rooted plant were successfully transplanted into the soil with a 96.6% survival rate. <![CDATA[<b>The Asian rambutan (Nephelium lappaceum) fruit with potential for Colombia: progress of research in the foothills of Meta</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El rambután es una especie frutal exótica de origen asiático con gran potencial para el mercado interno y de exportación. En el departamento del Meta se encuentran cultivos con plantas francas (sin injertar). Estas plantas son dioicas, donde las plantas con flores hembras producen frutos de deficiente calidad. El cultivo moderno y tecnificado del rambután se hace con clones seleccionados por rendimiento. Corpoica introdujo desde Honduras en el año 2006 cinco clones: Jetlee, R134, R156, R162, R167. Las plantas establecidas en el Centro de Investigación La Libertad se le llevaron registros de crecimiento, rendimiento y de presencia de problemas sanitarios, con el fin de conocer la adaptación ecológica del cultivo a las condiciones ambientales de la región. A nivel productivo el clon R134 mostró ser uno de los más productivos. El clon R162 presentó el mayor desarrollo vegetativo en altura y volumen de copa. Los clones se mostraron susceptibles a la época seca del piedemonte del Meta. El ciclo de floración inició después de un periodo de estrés hídrico; de cuajado de fruto a madurez fisiológica transcurren 114 días. Respecto de la calidad del fruto, todos los clones y los de origen varietal desconocido presentaron características adecuadas para su comercialización. En cuanto a plagas y enfermedades se encontró que la mayor limitación está relacionada con la enfermedad del “cáncer del tallo” (Dolabra nepheliae) la cual puede llegar a producir la muerte de los árboles.<hr/>ABSTRACT Rambutan is an exotic fruit of Asian origin that has a huge potential for domestic market and exportation. In Meta department there are crops iriginated by seeds (no grafted). Rambutan is a dioic species (male and female plants), female plants produce low quality fruits, for this reason the crops show commercial and profitability difficulties. Modern and technician crops of rambutan were developed with clones selected by yield and quality, grafted over rootstocks of the same species. Taking those factors into account, Corpoica introduced five clones from Honduras in the year 2006, these were: Jetlee, R134, R156, R162, R167; the plants were grafted and planted in various research centers throughout the country. Plants established in the research center La Libertad were recorded for growth, yield and sanity conditions, with the purpose of knowing ecologic adaptation to the growing conditions of the region. R134 was found to be the best productive clone and R162 was the clone with higher plant development and bigger canopy volume. Clones were susceptible to the dry season of the location. Flowering started at the end of dry season, for flower to fruit it took 114 days. Regarding fruit quality, all clones and unknown source plants showed optimum values for commercial trade. About plagues and diseases, the major concern is a disease known as stem canker (Dolabra nepheliae) which can lead to the death of trees. <![CDATA[<b>Moko of plantain and its relationship with physical and chemical properties in soils of the department of Quindio, Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El cultivo de plátano en el departamento de Quindío (Colombia), ha sido por tradición uno de los productos de mayor importancia en la economía de la región. Este cubre más de 50% del área agrícola y contribuye con 7,2% de la producción nacional. La bacteria Ralstonia solanacearum, agente causal de la enfermedad del moko de plátano, es el problema fitosanitario más importante en el departamento, debido al incremento de 17% en el número de municipios afectados a partir del año 2002. Con el fin de contribuir con el manejo de este problema, se exploró la relación entre la incidencia de la enfermedad y variables relacionadas con propiedades físicas y químicas del suelo, así como el uso del suelo y la ubicación altitudinal. Se estudiaron 269 fincas, empleando un diseño de muestreo estratificado con afijación proporcional al área sembrada. Se analizaron suelos y tejidos foliares, así como los síntomas de la enfermedad. Se ajustó un modelo de regresión logística para establecer el efecto de las variables sobre la probabilidad de ocurrencia de la enfermedad. De acuerdo a los resultados del modelo, mediante el software ArcGis 9.3 (ESRI®), se interpolaron los puntos en georreferenciados utilizando la técnica de distancia inversa ponderada. En 52% de los predios evaluados, se detectó la enfermedad, y se encontró una correlación positiva y significativa entre la incidencia de la enfermedad, la conductividad hidráulica y la saturación de potasio en suelo; y negativa y significativa con la altitud, concentración de cobre foliar y presencia de cultivos asociados.<hr/>ABSTRACT In the department of Quindío (Colombia), the plantain crops have traditionally been the most important products in the economy of the area; it covers more than 50% of the agricultural area and contributes with the 7.2% of the national production. Ralstonia solanacearum bacterium is a causal agent of Moko disease of plantain and it is the most important phytosanitary problem, since 17% of this disease increment in number of affected municipalities, from 2002. In order to contribute to the management of this problem, it was explored the relationship between the incidence of the disease and variables related to physical and chemical properties of soil as well as the soil use and the altitudinal location. For this, 269 farms were studied, by using a stratified sampling design with proportional allocation to the sown area. Soil and leaf tissues were analyzed as well as the symptoms of disease. According to the model results, by ArcGis 9.3 (ESRI®) software, the georeferenced points were interpolated using the technique of inverse distance weighted. The results showed that in 52% of the properties assessed, the disease was detected, and a significant positive correlation was found between the incidence of disease and saturated hydraulic conductivity and soil potassium; conversely, a negative and significant with altitude, foliar copper concentration and location of associated cultivation was also shown. <![CDATA[<b>Effect of growth regulator application on the germination of badea (<i>Passiflora quadrangularis</i> L.) seeds under greenhouse conditions</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La badea es una de las frutas priorizadas por la cadena de pasifloras debido a su potencial de exportación. Las semillas de esta especie presentan una baja germinación, por lo que se requiere un mayor número de semillas para cumplir con los pedidos de los viveristas y, por ende, se tiene una baja eficiencia en la producción de plántulas. Investigaciones sobre el tema han encontrado estimulación en la germinación con la aplicación de fitorreguladores de crecimiento como el ácido giberélico, ácido indulbutirico, zeatina, ethephon y KNO3. El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de la aplicación exógena de reguladores de crecimiento sobre la germinación de semillas de badea en condiciones de invernadero. Los tratamientos consistieron en la aplicación de los siguientes reguladores de crecimiento: ácido giberélico (400, 800 y 1.200 ppm), ácido indolbutirico (200, 400 y 600 ppm), zeatina (0,5; 1 y 2 ppm), ethephon (100, 200 y 300 ppm), KNO3 (0,4; 0,6 y 0,8% p/v) y un testigo. Las semillas fueron establecidas en bandejas de germinación con sustrato turbia rubia. Se evaluó el porcentaje de germinación (PG), el tiempo medio de germinación (TMG) y la velocidad media de germinación (VMG). La aplicación de 1.200 ppm de AG3 y nitrato de potasio al 0,4% presentaron los mayores porcentajes de germinación con 54,5 y 59% respectivamente, disminuyendo el tiempo medio de germinación con 29,4 y 30,3 días y aumentando la velocidad de germinación de la semilla de badea con 6,55 y 6,39 semillas/día. Estos resultados contribuirán a mejorar la eficiencia de los procesos de reproducción sexual desarrollados por los viveristas que propagan badea en Colombia.<hr/>ABSTRACT Badea is one of the fruits prioritized by the passifloras chain due to its export potential. The seed of this species presents a low germination, leading to require a greater number of seeds and therefore a low efficiency in the production of seedlings. It has been found stimulation in germination with the application of growth regulators with gibberellic acid, indulbutyric acid, zeatin, ethephon and KNO3. The objective of the study was to evaluate the effect of the exogenous application of growth regulators on the germination of badea seeds in greenhouse conditions. The treatments consisted in the application of the following growth regulators: gibberellic acid (400, 800 and 1,200 ppm), indole butyric acid (200, 400 and 600 ppm), zeatin (0.5, 1 and 2 ppm), ethephon (100, 200 and 300 ppm), KNO3 (0.4, 0.6 and 0.8% w/v) and a control. The seeds were established in germination trays with a blonde peat substrate. The percentage of germination (PG), the mean germination time (MGT) and the mean germination rate (MGR) were evaluated. The results showed significant differences within the percentages of germination and the application of 1,200 ppm GA3 and 0.4% potassium nitrate with 54.5% and 59% respectively, the average germination time decreased to 29.4 and 30.3 days and the speed of germination of the badea seed increased to 6.55 and 6.39 seeds/day, respectively. These results will contribute to enhance the application methods with the nurserymen in the propagation of badea in Colombia. <![CDATA[<b>Extraction, purification and quantification of mangiferin in the bark of some mango (<i>Mangifera indica</i> L.) cultivars</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La mangiferina C19H18O11 (1,3,6,7-Tetrahydroxyxantona-C2-β-D-glucósido), se aisló a partir de la corteza seca de 40 cultivares del árbol de Mangifera indica L., por extracción líquido/sólido y análisis cuantitativo por espectrofotometría UV-Vis. El producto se caracterizó como un polvo amorfo, amarillo verdoso, soluble en etanol y metanol, punto de fusión 270±2ºC, λmax 370 nm. Los cultivares Pig 693 y Rosa presentan los mayores contenidos del compuesto activo con 5.257,9±98 y 4.906,2±95 mg/100 g bs), los de menor concentración son Bocao e Itamaraca con 698,9±13 y 893,8±17 (mg/100 g bs), respectivamente. El análisis de conglomerados generó cuatro grupos, donde los mangos asiáticos tuvieron un contenido superior promedio de mangiferina, seguidos por los estadounidenses y los suramericanos. Este trabajo es la primera investigación exploratoria realizada sobre esta xantona en cultivares de mango ubicados en Colombia, sustancia de interés en las áreas de fitomedicina, cosmetología y nutrición.<hr/>ABSTRACT The mangiferin C19H18O11 (1,3,6,7-Tetrahydroxyxantone-C2-β-D-glucoside) was isolated from dry bark of 40 cultivars of Mangifera indica L, using liquid/solid extraction and quantitative analysis by UV-Vis spectrophotometry. The product was characterized as an amorphous and greenish yellow powder, soluble in ethanol and methanol, with melting point 270±2°C, λmax 370 nm. The cultivars Pig 693 and Rosa have the highest content of active compound with 5257,9±98 and 4906,2±95 (mg/100 g db), the lower concentrations are in Bocao and Itamaraca with 698,9±13 and 893,8±17 mg/100 g db, respectively. Cluster analysis originated four groups, where Asian mangoes had a higher average content of mangiferin, followed by the North Americans and South Americans. This work is the first exploratory research conducted about this xanthone on mango cultivar located in Colombia, this substance has multiple and effective applications in areas like phytomedicine, cosmetics and nutrition. <![CDATA[<b>Market research of orange essential oil in Colombia during the period 2009-2014</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los aceites esenciales son productos obtenidos principalmente de material vegetal y, además de sus propiedades terapéuticas y curativas, se utilizan como materia prima en la fabricación de productos alimenticios, implementos de belleza y productos de mayor valor agregado. Teniendo en cuenta la variedad de plantas y frutas que se cultivan en Colombia, en este artículo se analizó el mercado de aceites esenciales en el país entre 2009 y 2014, con énfasis en el de naranja, buscando así identificar el potencial de obtención de aceite esencial de cítricos en el país y su transformación a productos de mayor valor. Para el análisis se usaron fuentes de datos estadísticos de comercio, se identificaron las empresas colombianas que usan aceite esencial en la fabricación de sus productos y aquellas que lo comercializan y se compararon los precios del aceite esencial de naranja y sus subproductos más conocidos. Se identificaron los principales productores de naranja y exportadores de este aceite a nivel mundial; Colombia a pesar de ocupar el puesto 28 en producción de naranja se encuentra en el puesto 44 en la lista de exportadores de este aceite esencial. Se concluye que es posible ampliar la producción de aceite esencial de naranja para suplir el mercado nacional y aumentar las exportaciones; también sería favorable para la industrialización de la naranja, aprovechar de su aceite esencial además del limoneno, otros productos de mayor valor comercial como carvona, carveol y alcohol perílico.<hr/>ABSTRACT Essential oils are products obtained mainly from plant materials and besides their therapeutic and healing properties they are used as raw materials for producing beauty supplies, food additives and higher value products. Due to the variety of plants and fruits that are grown in Colombia, the aim of this article was to analyze the market of essential oils between 2009 and 2014, with emphasis in orange essential oil, in order to identify the potential of obtaining citrus essential oils in the country and their transformation into more valuable compounds. In the analysis, statistical trade data sources were used of the Colombian companies that use essential oils for obtaining their products and the companies that commercialize it; the price of orange essential oil and their main by-products were also compared. The main producers of orange and exporters of orange essential oil on a global level were identified; Colombia despite being 28th in orange production, is the 44th in the list of exporters of orange essential oil. It was concluded that it is possible to expand the production of orange essential oil in Colombia for both supplying the domestic market and increasing exports; furthermore, it would be favorable for the orange industrialization, to not only use the essential oil for obtaining limonene but also other products of high value as carvone, carveol and perillyl alcohol. <![CDATA[<b>External integration mechanisms effect on the logistics performance of fruit supply chains. A dynamic system approach</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200012&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Este artículo estudia el efecto que tienen los mecanismos de integración externa en el desempeño logístico de cadenas de suministro agroalimentarias. Mediante el análisis de un modelo en Dinámica de Sistemas aplicado a la de mango de Cundinamarca-Bogotá, se evalúa la teoría de integración en la cadena, la cual plantea que su implementación mejora el desempeño logístico de todos los agentes de la cadena. Los mecanismos de integración analizados (contratos, toma de decisiones conjunta, e intercambio de información) indican que el desempeño logístico mejora al reducir el nivel de inventario de mango, las pérdidas de fruta en almacén y los faltantes en toda la cadena. No obstante, se encuentra que mientras en algunos agentes mejora el desempeño en transporte y cumplimiento de la demanda, los mismos indicadores disminuyen en otros eslabones. El comportamiento encontrado replantea lo esbozado por la teoría de integración, en particular en la cadena de suministro de mango.<hr/>ABSTRACT This paper presents a system dynamics model designed to understand the effect of external integration mechanisms (VMI, contracts and information sharing) on agri-food supply chain’s logistics performance (transport, inventory, backlogs, demand accomplishment and missed product). It is applied to the case study of mango agri-food supply chain in Bogota-Cundinamarca. Performance indicators were measured for each echelon (farmer, distributor, agribusiness and point of sale) in the flows of fresh fruit and processed products, and also in wide chain. Results indicate that all of them reduce inventory, fruit losses in stock and backlogs at the entire chain. Nonetheless, there are actors that benefit more and others that are adversely affected in certain performance indicators. <![CDATA[<b>Evaluation of yield and quality of six genotypes of cucumber (<i>Cucumis sativus</i> L.) grown under greenhouse conditions in Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200013&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN No existe información sobre la productividad y calidad que se puede obtener al cultivar pepino bajo invernadero en Costa Rica. El objetivo del estudio fue evaluar el rendimiento y la calidad de seis genotipos de pepino de frutos largos (Arioso, Cumlaude, Dreamliner, Kalunga, Paisaje y Roxinante) cultivados bajo condiciones de invernadero en la Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno, en Alajuela, Costa Rica. El cultivo se manejó con fertirrigación, en sustrato de fibra de coco, y con poda a un tallo por planta. La cosecha inició a los 31 días después del trasplante para todos los genotipos. Los datos muestran una amplia variabilidad entre los genotipos en cuanto a longitud del fruto (31,58-35,77 cm), diámetro del fruto (46,60-50,09 mm), número total de frutos por planta (15,03-21,03), peso promedio del fruto (439,75-480,82 g), rendimiento por planta (6940,20-9971,97 g por planta), rendimiento comercial (13,74-19,51 kg m-2), rendimiento total (18,03-25,90 kg m-2), y porcentaje de sólidos solubles totales (3,38-3,67 °Brix). Los frutos de pepino de primera calidad mostraron mayor longitud y diámetro que los de segunda calidad y de rechazo. Los frutos de primera calidad obtuvieron un menor porcentaje de sólidos solubles totales que los de calidad de rechazo. Los genotipos Roxinante y Dreamliner obtuvieron el mayor rendimiento comercial (19,21 y 19,51 kg m-2, respectivamente) y de primera calidad (14,62 y 12,95 kg m-2, respectivamente), por lo que se consideran los mejor adaptados a las condiciones en que se desarrolló la investigación.<hr/>ABSTRACT There is no information about the productivity and quality that can be obtained growing cucumber under greenhouse conditions in Costa Rica. The objective of the study was to evaluate yield and quality of six long fruit type cucumber genotypes (Arioso, Cumlaude, Dreamliner, Kalunga, Paisaje and Roxinante) grown under greenhouse conditions at the Agricultural Experimental Station Fabio Baudrit Moreno located in Alajuela, Costa Rica. The crop was established with fertigation, using coconut fiber as substrate, and pruning to one stem per plant, and the harvest started 31 days after transplant for all genotypes. Data show a wide variability between genotypes with respect to fruit length (31.58-35.77 cm), fruit diameter (46.60-50.09 mm), total number of fruits per plant (15,03- 21,03), mean fruit weight (439.75-480.82 g), yield per plant (6,940.20-9,971.97 g per plant), commercial yield (13,74- 19,51 kg m-2), total yield (18,03-25,90 kg m-2), and percentage of total soluble solids (3.38-3.67 °Brix). First quality cucumber fruits showed higher length and width than second quality and waste fruits, they also obtained lesser percentage of total soluble solids than waste fruits. Roxinante and Dreamliner genotypes obtained the highest commercial (19.21 and 19.51 kg m-2, respectively) and first quality yield (14.62 and 12.95 kg m-2, respectively), so they are considered the best adapted to the conditions of the experiment. <![CDATA[<b>Onion cultivation (<i>Allium cepa</i> L.) in Ocaña province: associated factors to productivity and performance</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200014&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El artículo tuvo como objetivo analizar factores asociados a la producción de la cebolla en la Provincia de Ocaña (Colombia) utilizando cuatro fórmulas de abono. La investigación siguió un enfoque cuantitativo, diseño experimental y técnicas de análisis factorial, a través de cuatro tratamientos distribuidos en subparcelas con abono orgánico casero gallinaza, estiércol bovino, pulpa de café con bagazo de caña, y, abono orgánico comercial. Cuatro factores se asociaron a la producción de la cebolla en la Provincia de Ocaña: amenazas, características del terreno, logística, inversión e infraestructura; con variables explicativas: zona, variedad, plagas, tecnología, y canales de comercialización. El mayor desarrollo se obtuvo en parcela con abono orgánico comercial. Existe diferencia significativa en efecto de fertilización entre abonos orgánicos caseros y abono comercial.<hr/>ABSTRACT This article had the objective to analyze the associated factors in onion production of Ocaña province (Colombia) using four fertilizer formulas. The research followed quantitative focus, experimental design and factorial analysis techniques, through four treatments distributed in small plots with home-made organic fertilizer with chicken manure, bovine excrement, coffee pulp with sugar cane mash and commercial organic fertilizer. Four factors were associated to onion production in Ocaña province: menaces, ground characteristics, logistics, investment and infrastructure; with explanatory variables: zone, variety, plague, technology and commercial channels. Bigger development was obtained with commercial organic fertilizer. There exist significant differences in fertilization effects between home-made fertilizer and commercial fertilizer. <![CDATA[<b>Physicochemical and microbiological analysis of co-composting process from biomass legume and bovine rumen</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200015&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN En este artículo se presentan resultados de los análisis fisicoquímicos y microbiológicos individuales y combinados de compost obtenidos por codigestión aerobia de residuos de leguminosa y rumen bovino. La variable independiente fue el porcentaje en masa de residuos de leguminosa, obteniéndose cuatro tratamientos: 0, 25, 50 y 100%. La fuente de leguminosa se obtuvo de residuos de vainas de fríjol al 58%, arveja al 39% y habichuela al 3% en masa húmeda. La ruminaza fue obtenida del lavado estomacal de bovinos poco tiempo después del sacrificio del ganado en una planta industrial frigorífica. Se analizó la temperatura, pH, humedad, cenizas, densidad, conductividad, capacidad de retención de agua, capacidad de intercambio catiónico y elementos como C orgánico, N, K, Ca, Mg y Zn. La relación másica de carbono/nitrógeno (C/N) más baja de co-compostaje se encuentra en la mezcla leguminosa-ruminaza al 50-50% con 28,51, mientras que el compost individual vegetal de solo leguminosa fue de 9,14. Los parámetros de porcentaje en masa de N, Mg y Zn, así como la CIC (capacidad de intercambio catiónico) y conductividad presentaron los valores más altos en el compost vegetal, sin presencia de Salmonella, convirtiéndolo en una potencial enmienda orgánica que puede aportar dichos nutrientes al suelo en el cultivo que lo requiera.<hr/>ABSTRACT This paper presents the physicochemical and microbiological analysis of the compost of legume waste and bovine rumen, both individually and combined, obtained by aerobic digestion. The independent variable was the percentage by mass of legume residues, producing four treatments: 0, 25, 50 and 100%. The source of legume waste was obtained from bean pods 58%, vetch 39% and kidney-bean 3% in wet mass. The rumen was achieved from bovine stomach lavage shortly after slaughter in a slaughterhouse. Temperature, pH, moisture, ash, density, conductivity, water holding capacity (WHC), cation exchange capacity (CEC) and elements such as organic C, N, K, Ca, Mg y Zn were analyzed. The lowest carbon/nitrogen (C/N) relation of co-composting was in the waste legume-bovine rumen mixture (50-50%) with 28.51%, while the single plant legume compost was 9.14. The parameters of mass percentage of N, Mg and Zn; as well as the CEC and conductivity showed the highest values in the vegetable compost, without the presence of Salmonella, making it a potential organic amendment providing such nutrients to the soil in any crop that requires it. <![CDATA[<b>Agroecological evaluation of horticultural systems of two zones in Eastern Antioquia, Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200016&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La agroecología es un nuevo paradigma de la producción agrícola que se empieza a extender en las diferentes regiones con vocación agrícola de Colombia, sin embargo, se hace necesario conocer en detalle las características de estos sistemas y su nivel de sostenibilidad. El objetivo de este estudio fue evaluar la sostenibilidad de dos sistemas de producción agroecológica, principalmente de hortalizas (brócoli, cebolla, lechuga, col china, zanahoria, tomate, pepino, acelga, albahaca, perejil, cilantro, espinaca, ají, apio, calabacín, calabaza, entre otros) y frutales (aguacate, limón, tomate de árbol, mora y uchuva) en el oriente antioqueño de Colombia. Se diseñó un estudio observacional, descriptivo de tipo transversal entre marzo y octubre de 2013. Se calcularon y analizaron 20 indicadores de estado, a cada uno se le asignó un valor ponderado de 0 a 4. En los resultados, ambas fincas mostraron valores similares, pero con diferencias en los indicadores B-Rendimiento y en la E-Densidad de Relaciones con Otros Colectivos. El factor más limitante en los índices de sostenibilidad general fue la falta de relevo generacional; así como la integración de una de estas experiencias con el entorno productivo de su respectiva localidad que se orienta por el modelo agrícola dominante basado en la revolución verde.<hr/>ABSTRACT Agroceology is a new paradigm of agricultural production that starts to spread in different regions with agricultural vocation of Colombia, however, it is necessary to know in detail the characteristics of these systems and their level of sustainability. The aim of this study was to assess the sustainability of two systems of agro-ecological production, mainly vegetables (broccoli, onion, lettuce, Chinese cabbage, carrot, tomato, cucumber, chard, basil, parsley, coriander, spinach, chili pepper, celery, zucchini, pumpkin, etc.) and fruit (avocado, lemon, tree tomato, blackberry and cape gooseberry) in Eastern Antioquia in Colombia. An observational, descriptive cross-sectional study was designed between March and October 2013. There were calculated and analyzed 20 status indicators, each was assigned a weighted value from 0 to 4. In the results, both farms showed similar values, but with differences in the B-Yield indicators and E-Density Relations with other groups. The most limiting in the rates of overall sustainability factor was the lack of generational change; and the integration of these experiences with the productive environment of their locality that is guided by the dominant agricultural model based on the green revolution. <![CDATA[<b>Cocoa nutritional dynamics under different fertilization treatments of N, P and K in nursery</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732016000200017&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El éxito de las estrategias de expansión de la producción cacaotera en Colombia por cuenta de las nuevas oportunidades del mercado requiere entre otros, de producción de plantas de alta calidad. A pesar de que uno de los factores más determinantes para la calidad del material vegetal en vivero es la nutrición, la información existente no considera características genéticas y fisiológicas inherentes a las plantas ni el balance de nutrientes a partir de las condiciones locales para recomendaciones de fertilización en el país. Con el objetivo de analizar la dinámica nutricional de plantas de cacao (IMC67) cuando son sometidas a diferentes dosis de fertilizantes con N, P y K en etapa de vivero, se establecieron tres ensayos con dosis variables de N, P y K a partir de su relación porcentual, con una dosis de referencia. A los 124 días después de siembra, se determinó la biomasa seca y el contenido nutricional de N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn y B de las plantas y se estimaron parámetros de dinámica nutricional, de correlación entre nutrientes y de eficiencia agronómica. Los resultados permiten concluir consistentemente que la dinámica nutricional de N, P y K no solo cambió en relación a los tratamientos implementados, sino que afectó la dinámica de prácticamente todos los otros nutrientes evaluados, lo que se confirmó al analizar la eficiencia agronómica de los nutrientes aplicados, por cuanto las diferencias en las magnitudes de este parámetro correspondieron a desbalances nutricionales.<hr/>ABSTRACT The success of the expansion strategies of cocoa production in Colombia due to the new opportunities of the market requires, among others, the production of high quality plants. Although one of the most determinant factors for the quality of plant material in nursery is nutrition, the existing information does not consider genetic and physiological characteristics inherent to plants or nutrient balance from local conditions used for fertilization recommendations in the country. In order to analyze the nutritional dynamics of cocoa plants (IMC67) when submitted to different doses of fertilizers with N, P and K in the nursery stage, three experiments with variable doses of N, P and K from the percentage relation were established, with a reference dose. At 124 days after sowing, the dry biomass and the N, P, K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn as well as B content of plants were determined and also parameters of nutritional dynamics, correlation between nutrients and agronomic efficiency. The results allow to conclude consistently that the nutritional dynamics of N, P and K not only changed in relation to the implemented treatments, but also affected the dynamics of almost all other nutrients evaluated, which was confirmed by analyzing the agronomic efficiency of the nutrients applied as the differences in the magnitudes of this parameters corresponded to the nutritional imbalances.