Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320190002&lang=en vol. 13 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[EDITORIAL NOTE]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Effect of biostimulants on dry matter accumulation and gas exchange in plantain plants (<em>Musa</em> AAB)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200151&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Biostimulants can potentially improve plant growth and development, modifying physiological processes. This study evaluated the effect of four biostimulants on the growth of 'Hartón' plantain plants and the leaf gas exchange during the vegetative phase. This experiment was developed on a plantain farm's nursery in Fuente de Oro (Colombia) with a randomized complete block design with four replicates. The treatments were the biostimulants: Bactox WP®: Bacillus subtilis (Bs); Baliente®: Bacillus amyloliquefaciens (Ba); Tierra Diatomeas®: silicon dioxide (Si); Re-Leaf®: salicylic acid (SA) and the control (water). All products had a positive effect on the accumulation of total dry matter (DM) (between 58.4 and 21.9%) and on the photosynthetic activity (a maximum of 110 and 24.3% in first and second evaluation), as compared to the control, while no differences were found (P&gt;0.05) for the foliar emission rate and chlorophyll content between the treatments. The plants treated with Bs had the greatest DM accumulation at the end of the study and a constant, high photosynthetic activity. All the while Bs, Ba and Si managed to stimulate greater early photosynthetic activity. According to the results, the use of these biostimulants during the vegetative phase had an effect on the physiological processes that enhance DM accumulation in plantain plants, which could be potentially useful for the transplanting stage and increase the reserves used during their establishment and development in the field.<hr/>RESUMEN Los bioestimulantes son productos que potencialmente pueden mejorar el crecimiento y desarrollo de las plantas al modificar procesos fisiológicos. En este estudio se evaluó la influencia de cuatro bioestimulantes en el crecimiento de plantas de plátano 'Hartón' e intercambio de gases en un periodo de la fase vegetativa. El experimento se desarrolló en el vivero de una finca productora de plátano en Fuente de Oro (Colombia), en un diseño de bloques completos al azar generalizados con cuatro repeticiones. Los tratamientos correspondieron a los bioestimulantes Bactox WP®: Bacillus subtilis (Bs); Baliente®: Bacillus amyloliquefaciens (Ba); Tierras de diatomeas®: dióxido de silicio (Si); Re-Leaf®: ácido salicílico (As) y el control (agua). Todos los productos mostraron tener un efecto positivo en la acumulación de materia seca (MS) total (entre 58,4 y 21,9%) y en la actividad fotosintética (en un máximo de 110 y 24,3% en primera y segunda evaluación) respecto al control, mientras que en ritmo de emisión foliar y contenido de clorofila no se encontraron diferencias (P&gt;0,05) entre tratamientos. Plantas tratadas con Bs tuvieron la mayor acumulación de MS al finalizar el estudio y una alta actividad fotosintética constante. Mientras que Bs, Ba y Si lograron estimular una mayor actividad fotosintética temprana. De acuerdo con los resultados el uso de estos bioestimulantes durante esta fase vegetativa tiene efecto sobre procesos fisiológicos que mejoran la acumulación de MS en plantas de plátano, lo que podría capacitarlo para enfrentar la etapa de trasplante y aumentar las reservas para ser utilizadas durante su establecimiento y desarrollo en campo. <![CDATA[Effect of <em>trans</em>-zeatin riboside application on growth of banana <em>(Musa</em> AAA Simmonds) cv. Williams in the juvenile phase]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200161&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Cytokinins are physiologically active adenine derivatives that are vital to the regulation of various de velopmental processes in plants, such as vegetative growth and flower induction. The objective of this study was to understand how the application of cytokinin trans-zeatin riboside affects growth in ba nana (Musa AAA Simmonds) cv. Williams plants during the vegetative phase on two farms located in the production zone of the Magdalena province, Colombia. The effect of trans-zeatin riboside applica tions at doses of 0.00, 0.05, 0.25, or 0.45 mg L-1 via foliar spraying was evaluated, with 15 days between the applications, starting with transplant to the field and lasting until 10 weeks of growth. The treat ment 0.05 mg L-1 of cytokinin resulted in increases in the plant growth variables, such as height in V, pseudostem diameter, leaf width, and leaf area.<hr/>RESUMEN Las citoquininas son compuestos fisiológicamente activos derivados de adenina, vitales para la regulación de varios procesos de desarrollo en plantas, tal como el crecimiento vegetativo y la inducción floral. El objetivo de este trabajo fue conocer como la aplicación de citoquinina trans-zeatina ribósido afecta el crecimiento vegetativo de plantas de banano (Musa AAA Simmonds) cv. Williams en dos fincas ubicadas en la zona bananera del departamento de Mag dalena, Colombia. Se evaluó el efecto de la aplicación de trans-zeatina ribósido en dosis de 0,00; 0,05; 0,25 o 0,45 mg L-1 vía foliar, con espacio entre aplicación de 15 días iniciando en el momento de trasplante de plantas al sitio definitivo y hasta 10 semanas de crecimiento. El tratamiento de plantas con 0,05 mg L-1 de citoquinina resultó en incrementos en variables del crecimiento, tales como altura a la V, diámetro del seudotallo, ancho foliar y área foliar. <![CDATA[Production and quality of banana 'BRS Conquista' bagged with different colored polypropylene bags]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200171&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Worldwide, the second most traded fruit is banana, which is highly appreciated by Brazilian consumers. Moreover, new technologies have been used to improve fruit quality during cultivation. This study aimed to assess the influence of plastic bag colors on the production and quality of banana 'BRS Conquista'. The treatments consisted of the use of commercial polypropylene bags e colored white, black, red or blue, in addition to the control (non-bagged). This study used a randomized complete block design with five treatments, four replicates and four plants per plot, totalling 80 plants. The assessments consisted of bunch mass; rachis mass; fruit total mass; mean cluster mass; number of fruits per bunch and per cluster; and fruit length and diameter; along with fruits physicochemical traits, such as soluble solids, titratable acidity, pulp/peel ratio and maturation index. The results indicated that no interference was obtained from the different plastic bag colors in the productive variables. However, a greater content of soluble solids was observed in the non-bagged bunches.<hr/>RESUMEN La banano es la segunda fruta con mayor volumen comercializado en el mundo. Por el hecho de ser una fruta muy apreciada por el consumidor brasileño, en los últimos años surgieron diversas tecnologías que ayudan al cultivo del plátano, principalmente relacionadas a la calidad de los frutos. En este contexto, el trabajo tuvo como objetivo evaluar la influencia de la coloración de las bolsas plásticas empleadas en el embolsado de racimos del banano 'BRS Conquista' sobre la producción y calidad de los frutos. Los tratamientos consistieron en el uso de bolsas de polietileno comerciales, en los colores blanco, negro, rojo y azul, además del testigo (sin embolsado). El diseño experimental fue en bloques casualizados, con cinco tratamientos, cuatro repeticiones y cuatro plantas por parcela, totalizando 80 plantas. Se evaluó la masa del racimo, masa de la raquis, masa del los frutos, número de frutos por racimo, número de pencas por racimo, masa de las pencas, número, longitud y diámetro de frutos de la segunda penca, y las características físico-químicas de los frutos, como sólidos solubles, acidez titulable, relación pulpa/cáscara e índice de maduración. Se verificó que el embolsado de los racimos con bolsas plásticas de diferentes colores no interfirió en las variables productivas. Sin embargo, en los racimos que no recibieron embolsado se observaron mayores contenidos de sólidos solubles que en los racimos empacados. <![CDATA[Selection of half-sib families of creole melon (<em>Cucumis melo</em> L.) on the Ecuadorian coast]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200178&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The creole melon cantaloupe is a horticultural species, whose fruits are used for human nutrition. However, no research has been reported on their genetic variability for starting breeding processes. The objective of this study was to take advantage of the variability of creole melons for genetic improvement. 20 creole melon half-sib families were selected and evaluated for production characteristics and fruit quality in order to obtain improved populations. The study was carried out in Palenque canton, Ecuador. Seeds from 20 half-sib families were used, arranged in a randomized complete block design with three replications. The differences between the families were significant for all the studied characteristics. Family 93 presented higher averages for fruit weight, fruit diameter and production (per hectare), and family 196 did so for soluble solids. The phenotypic correlations were positive and significant between the fruit weight and fruit diameter, fruit length, pulp thickness, fruit cavity, soluble solids and production. The coefficients of genetic variation, in general, were lower than the coefficients of environmental variation. The estimates of heritability broadly had a moderate magnitude (30-60%) for the 10 evaluated characteristics, and the magnitude of the expected genetic progress was low (&lt;10%) for the fruit weight, production, and soluble solids, so the selection for high production should focus on fruit weight and soluble solids.<hr/>RESUMEN El melón criollo de tajada cantalupo es una especie hortícola, cuyos frutos son utilizados en la alimentación humana. Sin embargo, no se han reportado investigaciones de su variabilidad genética para iniciar procesos de mejoramiento. El objetivo de esta investigación fue aprovechar la variabilidad de los melones criollos para mejorarlos genéticamente, mediante selección. Se seleccionaron y evaluaron 20 familias de medios hermanos de melón criollo de tajada por características de producción y calidad del fruto, con el fin de obtener poblacio nes mejoradas. El estudio se realizó en el cantón Palenque, Ecuador. Se utilizó semilla de 20 familias de medios hermanos, dispuestas en un diseño de bloques completos al azar con tres repeticiones. Las diferencias entre familias fueron significativas para todos los caracteres estudiados. La familia 93 presentó mayores promedios para peso de fruto, diámetro de fruto y producción (por hectárea) y la familia 196 para sólidos solubles. Las correlaciones fenotípicas fueron positivas y significativas entre el peso de fruto y el diámetro de fruto, longitud del fruto, espesor de la pulpa, cavidad del fruto, sólidos solubles y producción. Los coeficientes de variación genética, en general, fueron menores que los coeficientes de variación ambiental. Las estimaciones de heredabilidad en sentido amplio fueron de magnitud moderada (30-60%) para los 10 caracteres evaluados y la magnitud del progreso genético esperado fue baja (&lt;10%) para peso de fruto, producción, y sólidos solubles, por lo que se considera que la selección para melones de alta producción debe enfocarse en peso del fruto y sólidos solubles. <![CDATA[Socioecological resilience of typical citrus fruit agroecosystems]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200186&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This paper, as a tool for analysis, considered the capacity of the interaction that open systems have against the occurrence of disturbances so that they can continue to function with minimal losses of energy, called resilience, an emerging characteristic of agroecosystems. To establish a method to measure this characteristic, ten variables were evaluated, including seven cultural variables: level of schooling, land tenure type, saving capacity, social organizational identity, farm infrastructure, weed control and production system; and three ecosystem variables: water resource availability, phytosanitary management and Main Agroecological Structure (MAS) in typical citrus fruit agroecosystems. These were methodologically grouped into six recommended domains: groups of farms and citrus growers with similar ecosystem and cultural conditions that have been characterized and typified in a previous study. In each of these groups, three farm types were selected for a total of 18 production units (department of Meta, Colombia). To determine the difference between the variables, Chi-square tests were applied (using the Pearson and Fisher statistics). Network analysis was applied to determine the relationship between the variables. The resilience was not significantly correlated with level of schooling, farm infrastructure or MAS. The relationship between the resilience and cultural variables presented a high significance, whereas the ecosystem variables showed a low statistical significance.<hr/>RESUMEN En este artículo, como una herramienta de análisis se consideró la capacidad de interacción que tienen los sistemas abiertos frente a la ocurrencia de un disturbio, de tal manera que puedan seguir funcionando con mínimas pérdidas de energía e información, denominada resiliencia y es considerada como una característica emergente de los agro-ecosistemas. Con el objetivo de establecer un método para medir esta característica se evaluaron diez variables, siete culturales: nivel de escolaridad, tipo de tenencia de la tierra, capacidad de ahorro, pertenencia a alguna organización social, infraestructura de la finca, control de arvenses y sistema de producción; y tres variables ecosistémicas: disponibilidad del recurso hídrico, manejo fitosanitario y Estructura Agroecológica Principal (EAP) en agroecosistemas citrícolas tipificados. Estas variables fueron agrupadas metodológicamente en seis dominios de recomendación, es decir grupos de fincas y de citricultores con condiciones ecosistémicos y a la vez culturales similares, que en trabajo previo habían sido caracterizados y tipificados. En cada uno de estos grupos se seleccionaron tres fincas tipo para un total de 18 unidades productivas (Meta, Colombia). Para determinar diferencia entre las variables se aplicaron pruebas de Chi Cuadrado (empleando los estadísticos de Pearson y Fisher). Para determinar la relación entre las variables se aplicó análisis de redes, pudiéndose determinar que el nivel de escolaridad, infraestructura de la finca y EAP no presentaron relación de significancia con la resiliencia. La relación entre las variables culturales presentaron una alta significancia, mientras que las variables ecosistémicas evidenciaron baja significancia estadística con la resiliencia. <![CDATA[Physical analysis of peduncles of dwarf cashew clones for consumption, processed or natural]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200200&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The physical characteristics of cashew-dwarf peduncles were evaluated to later indicate the best clones for natural consumption and/or processing, considering that consumers appreciate products for their visual attractiveness. The objective of this study was to analyze peduncles of dwarf cashew clones obtained from the Genetic Improvement Program of Embrapa Agroindústria Tropical, Cruz-CE experimental area, in order to make inferences about the physical characteristics and indicate the best clones for natural consumption and/ or processing. The analyzed variables were: total mass of the cashew (MT), chestnut mass (MC), peduncle mass (MP), apical diameter (DA), basal diameter (DB), length and firmness. The experiment design was a randomized complete block design with 25 treatments (clones) with 3 replications and up to 12 cashews per plot (four plants in total). The analysis of variance and the comparison of the means by the Scott and Knott test was realized. When analyzing the MT values, it was found that 100% of the clones were classified as types 4 (approximately 150 g), 5 (approximately 120 g) and 6 (approximately 80 g) cashews/tray, except 149-1. As for MC, there was a variation from 8.18 to 15.08 g. General averages of 95.16, 50.07 and 41.38 mm were found for the variables length, DB and DA of peduncle, respectively. It is concluded that, in general, all clones presented good characteristics; however, clone 108-6 is the preference for most consumers since it has red staining, as did the control (CCP 76). Therefore, all clones presented desirable characteristics for natural consumption and/or processing.<hr/>RESUMEN Se evaluaron las características físicas de los anacardos enanos, considerando que los consumidores primero aprecian los productos por su atractivo visual. Este trabajo tuvo como objetivo analizar pedúnculos de clones de anacardos enanos obtenidos del Programa de Mejoramiento Genético de la Agroindustria Embrapa, realizado en el área experimental de Cruz-CE, con el propósito de hacer inferencias sobre sus características físicas, para luego indicar los mejores clones destinados al consumo fresco y / o procesamiento. Las variables analizadas fueron: masa total de anacardo (MT), masa de nuez (MN), masa del pedúnculo (MP), diámetro apical (DA), diámetro basal (DB), longitud y firmeza. El diseño experimental fue en bloques al azar con 25 tratamientos (clones) con 3 repeticiones, y se cosecharon hasta 12 anacardos por parcela (la parcela tenía un total de cuatro plantas). Se realizó un análisis de varianza y comparación de medias con la prueba de Scott y Knott. Al analizar los valores de MT, se encontró que el 100% de los clones se clasificaron como tipo 4 (aproximadamente 150 g), 5 (aproximadamente 120 g) y 6 (aproximadamente 80 g) anacardos/bandeja, excepto 149-1. En cuanto a la MN hubo una variación de 8,18 a 15,08 g. Promedios generales de 95,16; 50,07 y 41,38 mm, para las variables longitud, DB y DA del pedúnculo, respectivamente. Se concluye que, en general, todos los clones mostraron buenas características, sin embargo, el clon 108-6 es de mayor preferencia para los consumidores, ya que presenta color rojo como el control (CCP 76). Por lo tanto, todos los clones mostraron características deseables para el consumo y/o procesamiento fresco. <![CDATA[Molecular characterization using SSR markers in 50 shrub pea genotypes (<em>Pisum sativum</em> L.) from the GRICAND Collection, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200208&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The pea (Pisum sativum L.) is one of the more important legume crops produced globally. We studied the structure and genetic diversity in a collection of 50 pea accessions with 16 simple sequence repeat (SSR) mar kers, whose average polymorphic information content (PIC) was 0.62. The SSR markers amplified a total of 28 alleles with an average of 4 alleles per locus, with locus AB71 and D21 amplifying the largest number of alleles (6). The observed heterozygosity (Ho) was 0.09±0.08 and the expected heterozygosity (He) was 0.42, indicating an elevated level of inbreeding (Fis = 0.60). The genetic relationships were inferred with a similari ty index (DICE) and a bayesian analysis (STRUCTURE), detecting 2 clusters for the genotypes, with a high similarity of the morphological characteristics of each genotype. The results of this study will be useful for the creation of future breeding programs.<hr/>RESUMEN La arveja (Pisum sativum L.) es uno de los cultivos de leguminosas más importantes producido a nivel mundial. Estudiamos la estructura y diversidad genética en una colección de 50 accesiones de arveja con 16 marcadores de Secuencias simples repetidas (SSR), cuyo promedio del contenido de información polimórfica (PIC) fue de 0,62. Los marcadores SSR amplificaron un total de 28 alelos con un promedio de 4 alelos por locus, siendo el locus AB71 y D21 los que amplificaron el mayor número de alelos (6). La heterocigosidad observada (Ho) fue de 0,09 y la esperada (He) de 0,42, indicando un alto nivel de endogamia (Fis = 0,60). Se infirieron las relaciones genéticas por medio de un análisis de similitud (DICE) y un análisis bayesiano (STRUCTURE) detectando 2 agrupaciones para los genotipos de arveja analizados, con una alta similitud con las características agromorfológicas de cada genotipo. Los resultados del presente estudio serán útiles para la creación de futuros programas de fitomejoramiento en arveja. <![CDATA[Molybdenum dosage and application timing in sweet corn]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200219&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Nowadays, there is a greater offer of sweet corn hybrids with a high productive potential, shorter cycle and more intense metabolism than common corn, resulting in this crop being very demanding in terms of nutrients. The present study aimed to evaluate the effect of three levels of molybdenum (Mo) (150, 300 and 450 g ha-1), via foliar spraying, with different application timing (E1: 100% at 15 days after emergence - DDE; E2: 100% at 30 DDE; E3: 100% at 45 DDE; E4: 50% at 15 and 30 DDE, and E5: 33.3% at 15, 30 and 45 DDE) on the agronomic performance of sweet corn 'SVN 9298'. There was a significant effect from the interaction of the factors on the foliar concentration of Mo, obtaining the highest value with 450 g ha-1 of Mo, applied at 45 DDE, with an increase of 1.2% in the foliar content from that observed in the plants without a Mo application. Also, the foliar concentration of nitrogen (N) was higher with the highest Mo level. The highest number of commercial ears (49,583), total productivity of ears (20,942 kg ha-1) and productivity of commercial ears (13,211 kg ha-1) were obtained with estimated levels of 316, 450 and 311 g ha-1 of Mo, respectively. Likewise, the dose that maximized grain productivity (5,055 kg ha-1), which is the most important component that defines the agronomic performance of sweet corn, was the estimated dose of 334 g ha-1 of Mo.<hr/>RESUMEN Actualmente, debido a la mayor oferta de híbridos de maíz dulce con alto potencial productivo, ciclo más corto y un metabolismo más intenso que el maíz común, hacen que este cultivo sea muy exigente en nutrientes. En ese sentido, el presente trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto de tres dosis de molibdeno (Mo) (150, 300 y 450 g ha-1), vía foliar, en diferentes épocas de aplicación (E1: 100% a los 15 días después de la emergencia - DDE; E2: 100% a los 30 DDE; E3: 100% a los 45 DDE; E4: 50% a los 15 y 30 DDE, y E5: 33,3% a los 15, 30 y 45 DDE), sobre el desempeño agronómico del maíz dulce 'SVN 9298'. Se presentó interacción significativa de los factores sobre la concentración foliar de Mo, obteniéndose el mayor valor con 450 g ha-1 de Mo aplicado a los 45 DDE, siendo equivalente al incremento de 1,2% con relación al contenido foliar observado en las plantas sin aplicación de Mo. También, la concentración foliar del nitrógeno (N) fue mayor con la dosis más alta de Mo utilizada. Los mejores resultados para el número de espigas comerciales (49.477), productividad total de espigas (20.942 kg ha-1) y productividad de espigas comerciales (13.211 kg ha-1) fueron obtenidos con las dosis estimadas de 316, 450 y 311g ha-1 de Mo, respectivamente. Asimismo, la dosis que maximizó la productividad de granos (5.055 kg ha-1), que es el componente más importante que define el desempeño agronómico del maíz dulce, fue obtenida con la cantidad estimada de 334 g ha-1 de Mo. <![CDATA[Weed control in organic maize crop with direct sowing]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200228&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT One of the main difficulties in the organic, no-tillage system is weed management. The aim of this study was to evaluate the effect of the association between mechanical and cultural control methods (reduction of spacing and consortium with Canavalia ensiformis DC) on weed phytosociology and grain yield in maize with the organic, no-tillage system. The experiment design was a randomized complete block design with four replications, in a 2x3x2 factorial scheme, where the factors were, first factor: presence and absence of C. ensiformis; second factor: three weed management methods (without control, mowing and weeding), and third factor: two maize spacings (0.4 and 0.8 m). We evaluated the phytosociology of the weed community in maize stages V4 and V8, maize yield and dry matter of C. ensiformis. In the V4 stage, 21 weed species were identified, which were reduced to 16 species in V8. Cyperus rotundus presented a higher IR (Importance Value Index) in V4, and Panicum maximum had the highest IR in V8, independent of management. The C. ensiformis consortium with maize with 0.8 m spacing and weeding provided a higher grain yield.<hr/>RESUMEN Una de las principales dificultades en el sistema orgánico de siembra directa es el manejo de malezas. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la asociación de métodos mecánicos y de control de cultivos (reducción de espaciamiento y cultivos intercalados con Canavalia ensiformis DC) en la fitosociología de malezas y el rendimiento de granos de maíz bajo un sistema de siembra directa orgánico. El diseño experimental fue de bloques al azar con cuatro repeticiones, en un esquema factorial 2x3x2, con el primer factor: presencia y ausencia de C. ensiformis; segundo factor: tres métodos de manejo de malezas (no controlado, corte y deshierbe), tercer factor: espacio entre dos hileras (0,4 y 0,8 m). Se evaluó la fitosociología de la comunidad de malezas en las etapas V4 y V8 del maíz, el rendimiento de grano del maíz y la materia seca del C. ensiformis. En la etapa V4 se identificaron 21 especies de malezas, reduciéndose a 16 especies en V8. Cyperus rotundus tiene la mayor IR (importancia relativa) en V4 y Panicum maximum la mayor IR en V8, independientemente del manejo. C. ensiformis en consorcio con maíz en el espacio de 0,8 m con desmalezado proporcionan un mayor rendimiento de grano. <![CDATA[Growth analysis of green-leaf lettuce under different sources and doses of organic and mineral fertilization]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200237&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the influence of different sources and doses of organic and mine ral fertilization on the production of green-leaf lettuce. The experiment design used randomized blocks in a factorial scheme (6x3), with six doses of fertilizers (1 = 0; 2 = 25; 3 = 50; 4 = 100; 5 = 150, and 6 = 200% of the recommended fertilization for green-leaf lettuce crop) and three sources of fertilizers [cattle manure (CaM) and chicken manure (ChM), decomposed, on a wet basis and applied 100% at planting at the doses: CaM - 0, 12.5, 25, 50, 75, 100 Mg ha-1; ChM - 0, 5, 10, 20, 30, 40 Mg ha-1; mineral fertilization (MF) varying the N levels: 0, 37.5, 75, 150, 225, 300 kg ha-1 plus 400 kg ha-1 of P2O5 and 60 kg ha-1 of K2O]. The fertiliza tion with CaM and ChM was more efficient than the MF at increasing the production of green-leaf lettuce, mainly because of the higher residual effects of P in the Oxisol. The ChM provided a higher soil pH, P and K, while the CaM provided a higher soil Mg, organic carbon and organic matter. The dose with 144% of organic fertilization exclusively on a wet basis corresponding to 72 Mg ha-1 of CaM and 29 Mg ha-1 of ChM resulted in the highest green-leaf lettuce yield.<hr/>RESUMEN El objetivo de este estudio fue evaluar la influencia de diferentes fuentes y dosis de fertilización orgánica y mineral en la producción de lechuga crespa. Se utilizó un diseño de bloques completos al azar, en un esquema factorial (6 x 3), donde se evaluaron seis dosis de fertilizante (1 = 0, 2 = 25; 3 = 50; 4 = 100; 5 = 150 y 6 = 200%) de la fertili zación recomendada para la lechuga, tres fuentes de abono fertilizante (estiércol bonino (EB) y aves de corral (CP)), descompuesto, aplicado húmedo 100% en la siembra: 1 = EB - 0; 12,5; 25; 50; 75 y 100 Mg ha-1; 2 = CP 0; 5; 10; 20; 30 y 40 Mg ha-1; 3 = Fertilización mineral varió solo las cantidades de N; 3 = 0; 37,5; 75; 150; 225 y 300 kg ha-1, junto a 400 kg ha-1 de P2O5 y 60 kg ha-1 de K2O que se mantuvo en las parcelas con fertilización mineral. La fertilización con EB y CP demostró ser más eficiente que la fertilización mineral en la producción de lechuga crespa, principalmente debido a los mayores efectos residuales del P en el suelo. El estiércol CP proporcionó valores más altos de pH, P y K, mientras que el EB de Mg, materia orgánica y carbono orgánico en el suelo. La dosis del 144% de fertilizantes exclusivamente orgánicos en base húmeda correspondiente a estiércol de 72 Mg ha-1 EB y 29 Mg ha-1 CP, dieron los mejores rendimientos para la lechuga crespa en un Latosol. <![CDATA[How does the physiological activity and growth of tomato plants react to the use of a soil-mineral compound?]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200248&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The tomato crop has a high productive potential that can be depleted by biotic and abiotic stresses. Increased plant resilience to stress conditions has been reported with foliar applications of soil-mineral compounds; however, it is necessary to better understand how plants react to the use of this compound. Thus, this study evaluated the effect of foliar applications of a soil-mineral compound on the physiological and growth attributes of tomato plants. This experiment was carried out in Lagoa Formosa/MG during 2016. Different rates of the soil-mineral compound were used during the crop cycle, forming four distinct managements. The management consisted of different doses of the mineral compound in four stages after transplanting the tomato seedlings. The experiment design used randomized blocks. The following physiological evaluations were performed: total soluble protein, hydrogen peroxide, nitrate reductase enzyme activity, urease, superoxide dismutase (SOD), peroxidase, phenylalanine ammonia lyase, and lipid peroxidation (LP). The growth assessments were plant biomass and yield. Foliar applications of the soil-mineral compound increased the activity of the SOD enzyme by 4.17 and 6.25%. The use of the soil-mineral compound also increased the LP activity and reduced the antioxidant enzyme activity. The foliar application of the soil-mineral compost at doses of 0.5, 0.750, 1.0 and 1.0 kg ha-1 at 15, 25, 40 and 60 days after transplanting, respectively, increased the yield of the table tomatoes by 20%.<hr/>RESUMEN El cultivo de tomate presenta un alto potencial productivo pero puede afectarse debido al estrés biótico y abiótico. Se ha informado un aumento de la resistencia de la planta a las condiciones de estrés con la aplicación foliar de compuestos minerales del suelo, sin embargo, aún es necesario comprender mejor cómo reacciona la planta al uso de este compuesto. Por lo tanto, este estudio evaluó el efecto de la aplicación foliar del compuesto mineral del suelo sobre los atributos fisiológicos y de crecimiento de las plantas de tomate. Este experimento se llevó a cabo en Lagoa Formosa / MG durante 2016. Se usaron diferentes tasas del compuesto mineral del suelo durante el ciclo del cultivo, lo que constituye cuatro manejos distintos. El manejo consistió en diferentes dosis del compuesto mineral en cuatro etapas después del trasplante de las plántulas de tomate. El diseño experimental utilizado fue de bloques al azar. Se realizaron las siguientes evaluaciones fisiológicas: proteína soluble total, peróxido de hidrógeno, actividad de la enzima nitrato reductasa, ureasa, superóxido dismutasa (SOD), peroxidasa, fenilalanina amoniaco liasa y peroxidación lipídica (LP). Las evaluaciones de crecimiento fueron biomasa vegetal y rendimiento. La aplicación foliar del compuesto mineral del suelo aumentó la actividad de la enzima SOD en 4,17 y 6,25%. El uso del compuesto mineral del suelo también aumentó la actividad de LP y redujo la actividad de las enzimas antioxidantes. La aplicación foliar de compost mineral del suelo a dosis de 0,5; 0,750; 1,0 y 1.0 kg ha-1 a los 15, 25, 40 y 60 días después del trasplante, respectivamente, aumentó el rendimiento de tomates de mesa al 20%. <![CDATA[Selecting squash (<em>Cucúrbita</em> sp.) introductions by seed nutritional quality and seed meal]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200259&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Squash (Cucúrbita sp.) is widely used in Colombia as both food and animal feed. However, its seeds are dis carded. This study aimed to identify squash genotypes with a high nutritional value in the whole seed meal (WSM) and defatted seed meal (DSM) within a group of 19 introductions (14 of Cucúrbita moschata and 5 of C. sororia). For WSM, 70% of the introductions presented above-average values for extract (36.9%) and crude protein (26.34%); the fiber values were 20.34% neutral detergent fiber (NDF) and 13% acid detergent fiber (ADF). For DSM, 57% of the introductions presented above-average crude protein (43.5%) and 52% above-average crude energy values (4078 cal g-1). Based on the relative feed value (RFV), introductions 1229, 1200, 1201, 1219 and 1206 were selected for WSM, and 1206 1229, 932, 1200, 786 and 954 were selected for DSM. In the selected C. moschata introductions, parents with general and specific combining abilities for ether extract and crude protein in WSM or high RFV in DSM should be identified. C. soraria introductions 1202 and 954 should be used in crosses that aim to obtain F2 segregants for seeds with a high oil content and high RFV in DSM.<hr/>RESUMEN Zapallo (Cucúrbita sp.) se ha utilizado como alimento en humanos y animales. Sin embargo, sus semillas, son descar tadas. Por consiguiente, este estudio tuvo como objetivo identificar los genotipos de zapallo con alto valor nutritivo en harina de semilla entera (HSE) y harina de semilla desgrasada (HSD) dentro de un grupo de 19 introducciones (14 de Cucurbita moschata y 5 de C. sororia). En cuanto a la HSE, el 70% de las introducciones presentaron valores superiores a la media para el extracto de éter (36.9%) y proteína cruda (26.34%). Con respecto a la HSD, el 57% de las introducciones presentaron proteína bruta por encima del promedio (43.5%) y el 52% tenían valores de energía bruta por encima del promedio (4078 cal g-1). La HSE de zapallo presenta un 20.34% de fibra detergente neutra y un 13% de fibra detergente ácida. Con base en al valor de relativo del forraje (VRF), las introducciones 1229, 1200, 1201, 1219 y 1206 se seleccionaron para HSE y 1206 1229, 932, 1200, 786 y 954 para HSD. En las introducciones seleccionadas de C. moschata, la recomendación es identificar a los padres con habilidades combinatorias generales y específicas para el extracto de éter y la proteína bruta en HSE y para una alta VRF en HSD. Las introducciones de C. soraria 1202 y 954 deben usarse en cruzamientos que pretenden obtener segregantes de F2 para semillas con alto contenido de aceite y alta VRF en HSD. <![CDATA[Diazotrophic bacteria in the growth of micropropagated ornamental pineapple]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200269&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Ornamental pineapple is a hardy plant with significant landscaping value. Tissue culture of plants is viable for producing plants with a high phytosanitary quality. However, one of the difficulties with this cultivar is the acclimatization process, which is slow and can cause losses. The objective of the present study was to verify the potential of inoculation with diazotrophic bacteria for in vitro and ex vivo growth of ornamental pineapple. A group of diazotrophic bacterial strains selected at the Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS) was prioritized in this study, and the treatments included bacterial strains UNIFENAS (100 13, 100-60, 100-68, 100-153, 100-167 and 100-198). These strains were evaluated in terms of their capacity to produce indole 3-acetic acid. Subsequently, plants were cultivated in a medium composed of MS medium salts (1/4), adding 1 mL of the bacterial strain. In the control treatment, the plants were maintained in 2 mL of MS medium. 7 days after inoculation, the plants were transplanted into the MS, where they were maintained for 30 days. After in vitro cultivation, the plants were transferred to pots containing commercial Plantmax® substrate and maintained under these conditions for 60 days. The diazotrophic bacteria were able to synthesize auxins, and their inoculation promoted greater growth in vitro and ex vitro in the plants. In the acclimatization phase, the plants inoculated with UNIFENAS strains (100-60, 100-68 and 100-153) promoted a higher shoot growth, chlorophyll content and nitrate reductase enzyme activity.<hr/>RESUMEN La piña ornamental es una planta rústica y de alto valor paisajístico. El cultivo de tejidos de la especie se muestra viable, produciendo plantas con alta calidad fitosanitaria. Una de las dificultades de ese cultivo es el proceso de aclimatación, que ocurre lentamente y puede causar pérdidas. El presente estudio tuvo como objetivo verificar el potencial de inoculación de las bacterias diazotróficas en el crecimiento in vitro y ex vitro de la planta de la piña ornamental. Un grupo de cepas de bacterias diazotróficas seleccionadas en la Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS) fueron usadas en el estudio y las cepas bacterianas UNIFENAS 100-13, 100-60, 100-68, 100-153, 100 167 y 100-198, constituyeron los tratamientos. Se evaluaron las cepas con relación a la capacidad de producir ácido indol-3-acético. Posteriormente, las plantas fueron cultivadas en medio MS (1/4) y 1 mL de la cepa bacteriana. En el tratamiento control se mantuvieron las plantas con 2 mL de medio MS. Después de 7 días de la inoculación, las plantas fueron trasplantadas a MS, donde permanecieron por un período de 30 días. Después del cultivo in vitro, las plantas fueron transferidas a materas con el substrato comercial Plantmax®, donde se mantuvieron por 60 días en estas condiciones. Las bacterias son capaces de sintetizar auxinas y su inoculación promueve mayor crecimiento de las plantas in vitro y ex vitro. En la fase de aclimatación, las plantas inoculadas con cepas UNIFENAS 100-60, 100 68 y 100-153, promovieron un mayor crecimiento de brotes, un mayor contenido de clorofila y una actividad de la enzima nitrato reductasa. <![CDATA[It is possible to maintain productivity and quality standards in carnation with less nitrogen in the fertigation formula]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200279&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Although nitrogen is the most widely used fertilizer in agriculture, it contaminates the surface and groundwater through leaching. A decrease in the concentration of total nitrogen and changes in the ammonium:-nitrate ratio can provide information for a better use of this nutrient. The objective of this study was to evaluate the effect of a decrease in total nitrogen and an increase in the percentage of N-NH4 + on indicators of growth, productivity, quality and nitrogen use efficiency (NUE) in carnation cultivation. In the Centro Agropecuario Marengo at the Universidad Nacional de Colombia, two concentrations of total nitrogen were evaluated (200-140 mg L-1 in the vegetative phase and 160-112 mg L-1 in the productive phase) with three ratios of N-NH4 +:N-NO3 - (5:95, 15:85 and 25:75) in standard carnation plants cv. Don Pedro grown in substrate. In both fertigation formulas, similar productivity and qualities were obtained, and the formula with less total N provided better NUE, mitigating the negative impact of this nutrient on the environment. Likewise, the ammoniacal component played a preponderant role: the number of flowering stems per plant decreased as the ammoniacal component increased, similar to that observed with the percentage of flowering stems in the 'Select' quality grade.<hr/>RESUMEN Aunque el nitrógeno es el fertilizante más usado en la agricultura contribuye a contaminar aguas superficiales y subterráneas a través de su lixiviación. Una disminución en la concentración del nitrógeno total y cambios en la relación amonio:nitrato pueden proveer información acerca de una mejor utilización de este nutriente. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la disminución del nitrógeno total y el aumento del porcentaje de N-NH4 + sobre indicadores del crecimiento, la productividad, la calidad y la eficiencia del uso del nitrógeno (EUN) en el cultivo de clavel. Para lo cual, en el Centro Agropecuario Marengo de la Universidad Nacional de Colombia se evaluaron dos concentraciones de nitrógeno total (200-140 mg L-1 en fase vegetativa y 160-112 mg L-1 en fase productiva) con tres relaciones de N-NH4 +:N-NO3 - (5:95, 15:85 y 25:75) en plantas de clavel estándar cv. Don Pedro sembradas en sustrato. En ambas fórmulas de fertirriego se obtuvieron productividades y calidades similares y en aquella fórmula con menos N total mejor EUN, mitigando el impacto negativo de este nutriente en el medio ambiente. Así mismo, el componente amoniacal juega un papel preponderante: el número de tallos florales por planta disminuiría en la medida que se aumenta el componente amoniacal, de manera similar a lo observado con el porcentaje de tallos florales en grado de calidad Select. <![CDATA[Impact of phosphorus and luminosity in the propagation, photochemical reactions and quality of <em>Lippia alba</em> (Mill.) N.E.Br. seedlings]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200291&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Lippia alba (Mill.) N.E.Br. (lemongrass) is a spice and medicinal plant species, with fledgling studies related to mineral nutrition and luminosity on foliar and vegetative responses. Thus, the aim of this study was to assess the foliar aspects and production of L. alba under two light conditions (full sun and 50% shading) and four levels of phosphorus-P (0, 150, 300 and 450 mg kg-1). The L. alba seedlings presented changes in physiological indices and photochemical responses based on chlorophyll-a fluorescence. The phosphate fertilization helped mitigate the light stress for the synthesis of chlorophylls. The greatest leaf biomass production occurred with addition of P. The principal components analysis explained 74% of the variability, with leaf number, initial fluorescence and specific leaf area in principal component 1 (PC 1) and bud number, survival and leaf area in PC 2. Two groups formed in the cluster analysis, with lower distances between P300 full sun and P450 sha ding (2.31). The seedlings cultivated under full sun presented a higher survivability and seedling quality. The production of L. alba seedlings should be done under full sun with the addition of 450 mg kg-1 of phosphorus.<hr/>RESUMEN Lippia alba (Mill.) N.E.Br. (hierba de limón) es una especie de interés medicinal y aromática, con estudios incipientes en relación a la nutrición mineral y a la luminosidad en las respuestas foliares y vegetativas. El objetivo del trabajo fue evaluar los aspectos foliares y la producción de plántulas de L. alba bajo dos condiciones de luminosidad (pleno sol y 50% de sombreamiento) y cuatro niveles de fósforo (0, 150, 300 y 450 mg kg-1). Las plántulas presentaron alteraciones en los índices fisiológicos y respuestas fotoquímicas basadas en la fluorescencia de la clorofila-a. La fertilización fosfatada contribuyó en la mitigación del estrés luminoso en la síntesis de clorofilas. La mayor pro ducción de biomasa de las hojas ocurrió con la adición de P. El análisis de componentes principales explicó el 74% de la variabilidad donde fueron características representativas el número de hojas, la fluorescencia inicial y el área foliar específica dentro del componente principal 1 (PC 1) y el número de brotes, supervivencia y el área foliar en el PC 2. En el análisis de conglomerados, se constató la formación de dos grupos, con distancias más bajas entre 300 pleno sol y 450 sombreamiento (2.31). Las plántulas cultivadas a pleno sol presentaron mayor capacidad de supervivencia y calidad. La producción de plántulas de L. alba debe ser realizada bajo pleno sol con adición de 450 mg kg-1 del fósforo. <![CDATA[Phenotypic performance of four stevia genotypes in the Alto Vale do Itajaí region, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732019000200303&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT An evaluation of four stevia genotypes for biomass yield, stevioside and rebaudioside A content and yield under decreasing photoperiod conditions was carried out in the Alto Vale do Itajaí region, located in the State of Santa Catarina (SC), Brazil. This field experiment was conducted at Site São Miguel, a farm located in the city of Lontras (SC), Brazil, under conditions of decreasing photoperiods, with a variation of 13.72 h of light at experiment implantation to 12.57 h of light at the end of the evaluations. The treatments consisted of four genotypes (G4, G8, G9 and G12) provided by EMBRAPA-CENARGEN. A randomized complete block design with four treatments (stevia genotypes) and four replications was used. Each plot consisted of 21 plants, and the floor area had five plants. G12 had the highest leaf dry weight (LDW), total leaf area, leaf area index, leaf area ratio and specific leaf area of all the genotypes. G4 and G12 were equal for LDW and were higher than the other genotypes, with yields of 755.6 and 836.4 kg ha-1, respectively. The stevioside content was highest in G12 (200.07 mg g-1). G8 and G9 were similar for rebaudioside A content (64.77 and 49.05 mg g-1, respectively). The rebaudioside A: stevioside ratio was highest in G8 (0.44 g g-1). No genotype had a rebaudioside A: stevioside ratio suitable for industry requirements.<hr/>RESUMEN La evaluación de cuatro genotipos de estevia para la producción de biomasa, el contenido y rendimiento de esteviósido y rebaudiósido A, se llevó a cabo en la región de Alto Vale do Itajaí, estado de Santa Catarina, SC (Brasil), en condiciones de disminución de fotoperíodo. El experimento se realizó en el campo de la Granja São Miguel, Lontras, SC, Brasil, bajo condiciones de disminución del fotoperíodo, con una variación de 13.72 h de luz, en el momento de la implantación del experimento, a 12.57 h de luz al final de las evaluaciones. Los tratamientos fueron cuatro genotipos (G4, G8, G9 y G12), procedentes de EMBRAPA-CENARGEN. Se utilizó un diseño de bloques completos al azar con cuatro tratamientos (genotipos de estevia) y cuatro repeticiones. Cada parcela constaba de 21 plantas y el área del piso por cinco plantas. G12 tuvo el mayor peso seco de la hoja (PSH), área foliar total, índice de área foliar, relación de área foliar y área foliar específica de todos los genotipos. G4 y G12 presentaron similitud en PSH, siendo superiores a los demás, con producción de 755,6 y 836,4 kg ha-1, respectivamente. El contenido de esteviósido fue mayor en G12 (200.07 mg g-1). G8 y G9 fueron iguales para el contenido de rebaudiósido A, presentando 64,77 y 49,05 mg g-1, respectivamente. La relación rebaudiósido A: esteviósido fue mayor en el genotipo G8 (0,44 g g-1). Ningún genotipo evaluado bajo las condiciones productivas del Alto Vale do Itajaí presentó la relación rebaudiósido A: esteviósido apropiada requerido para la industria.