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Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia

 ISSN 0120-6230

VELASCO B., Rodrigo; GIL G., Jesús H.; GARCIA P., Carlos M.    DURANGO R., Diego L.. Structural modification of trans-cinnamic acid using Colletotrichum acutatum. []. , 63, pp.20-29. ISSN 0120-6230.

^len^aThe biotransformation of trans-cinnamic acid by whole cells of the Colombian native phytopathogenic fungus Colletotrichum acutatum was studied. Initially, fungitoxicity of this compound against C. acutatum was evaluated; trans-cinnamic acid exhibited a moderate to weak toxicity against the microorganism and apparently a detoxification mechanism was present. Then, in order to study such mechanism and explore the capacity of this fungus to biotransform trans-cinnamic acid into value-added products, the microorganism was incubated with the substrate using three different culture media (Czapeck-Dox, Sabouraud and PDB) at room conditions. Using Czapeck-Dox medium, whole cultures of C. acutatum reduced trans-cinnamic acid, first to aldehydes (trans-cinnamaldehyde and 3-phenylpropanal), then to alcohols (cinnamyl alcohol and 3-phenyl-1-propanol). Subsequently, these alcohols were transformed to the corresponding acetyl esters. Nevertheless, some of these products were absent or present at different concentration when culture medium was changed. The results suggest a mechanism of detoxification in which the α,β-unsaturated carbonyl system is affected. Besides, the formed metabolic products are useful compounds used as fragrances and flavors. Therefore, metabolism of trans-cinnamic acid using C. acutatum can provide new potential metabolic targets to control C. acutatum as well as a simple and efficient way to obtain flavor compound and perfumes, such as cinnamyl alcohol and 3-phenyl-1-propanol, and their acetyl esters.^les^aSe estudió la biotransformación de ácido trans-cinámico mediante células completas del hongo fitopatógeno nativo colombiano Colletotrichum acutatum. Inicialmente, se evaluó la fungitoxicidad de este compuesto contra C. acutatum; el ácido trans-cinámico exhibió una toxicidad moderada a débil contra el microorganismo y aparentemente se presentó un mecanismo de detoxificación. Luego, para estudiar tal mecanismo y explorar la capacidad de este hongo para biotransformar el ácido trans-cinámico en productos con valor agregado, el microorganismo se incubó con el sustrato usando tres medios de cultivo diferentes (Czapeck-Dox, Sabouraud y PDB) a condiciones ambientales. Usando el medio Czapeck-Dox, los cultivos completos de C. acutatum redujeron el ácido trans-cinámico, primero a aldehídos (trans-cinamaldehido y 3-fenilpropanal), luego a alcoholes (alcohol cinamílico y 3-fenil-1-propanol). Posteriormente, estos alcoholes fueron transformados a los correspondientes ésteres de acetilo. Sin embargo, algunos de estos productos estuvieron ausentes o presentes a una concentración diferente cuando se cambió el medio de cultivo. Los resultados sugieren un mecanismo de detoxificación en el cual el sistema carbonílico α,β-insaturado es afectado. Por otra parte, los productos metabólicos formados son compuestos útiles usados como fragancias y sabores. Por consiguiente, el metabolismo del ácido trans-cinámico usando C. acutatum puede proporcionar nuevos blancos metabólicos para controlar C. acutatum así como también una forma simple y eficiente para obtener sabores y perfumes, tales como el alcohol cinamílico y el 3-fenil-1-propanol, y sus ésteres de acetilo.

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