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Revista de la Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales

 ISSN 0370-3908

OLIVEIRA, Elayne Cristina de; FONTES SILVA, Marcilio Fagner    SOUZA RAMOS, Clécio. Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil from Piper marginatum leaves obtained by hydrodistillation in pH4, pH7 and pH10. []. , 46, 181, pp.1002-1009.   22--2023. ISSN 0370-3908.  https://doi.org/10.18257/raccefyn.1736.

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The present study aimed to evaluate possible variations in the chemical composition and antimicrobial activity of essential oils extracted from Piper marginatum leaves obtained by hydrodistillation at pH4, pH7, and pH10. When compared, the chemical profiles of the three oils were different. A reduction of major phenylpropanoids Z-asarone, dillapiole, and E-asarone was observed for samples pH4-EO and pH10-EO as compared to sample pH7-EO. Sesquiterpenes macrocarpene (10.8%), viridiflorene (9.1%), caryophyllene (7.7%), and E-nerolidol (6.5%) were the major compounds identified in the pH10-EO sample. Compound α-santonin (36.1%) was identified as a major constituent of the essential oil obtained at pH4. The antimicrobial activity of the essential oils also showed variations in their minimum inhibitory concentration values (MIC). The oil obtained at pH4 exhibited strong activity with an MIC of 78.1 µg/ml for both Escherichia coli and Candida utilis microorganisms. We evidenced the influence of water pH on the chemical composition of essential oils obtained by hydrodistillation, as well as its importance as a parameter in studies using the hydrodistillation method.

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El presente estudio tuvo como objetivo evaluar posibles variaciones en la composición química y la actividad antimicrobiana de los aceites esenciales de hojas de Piper marginatum obtenidos por hidrodestilación con pH4, pH7 y pH10. La comparación indicó que los perfiles químicos de los tres aceites eran diferentes. Se observó una reducción de los principales fenilpropanoides, Z-Asarona, dilapiol y E-asarona, en las muestras pH4-EO y pH10-EO comparadas con la muestra pH7-EO. Los sesquiterpenos macrocarpeno (10,8 %), viridiflorene (9,1 %), cariofileno (7,7 %) y E-nerolidol (6,5 %) fueron los principales compuestos detectados en la muestra pH10-EO. El compuesto α -santonina (36,1 %) fue el componente principal del aceite esencial obtenido con pH 4. La actividad antimicrobiana de los aceites esenciales también mostró variaciones en los valores de la concentración mínima inhibitoria (CMI). El aceite obtenido con pH4 exhibió una fuerte actividad, con una CMI de 78,1 µg/ml tanto para Escherichia coli como para Candida utilis. El estudio mostró la influencia del pH del agua en la composición química de los aceites esenciales obtenidos por hidrodestilación y la importancia del pH del agua como un parámetro que debe especificarse en los estudios que utilizan el método de hidrodestilación.

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