SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.69 issue2Identification of some kefir microorganisms and optimization of their production in sugarcane juiceThe effect of storage temperature and time on total phenolics and enzymatic activity of sapodilla (Achras sapota L.) author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín

Print version ISSN 0304-2847

Abstract

PEREZ-MONTERROZA, Ezequiel J.; CIRO-VELASQUEZ, Héctor J.  and  TOBON, Julio César Arango. Estudio de la cristalización y de las estructuras polimórficas formadas en oleogeles de aceite de aguacate. Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín [online]. 2016, vol.69, n.2, pp.7945-7954. ISSN 0304-2847.  https://doi.org/10.15446/rfna.v69n2.59139.

Se evaluó el efecto de la concentración de los monodiglicéridos, la cera de abejas y monoestearato de sorbitán (SMS) sobre el comportamiento térmico de los oleogeles de aceite de aguacate, así como el efecto de la velocidad de enfriamiento sobre el inicio (Tonset) y temperatura de cristalización (Tc), usando DSC y difracción por rayos x. Los agentes estructurantes mostraron tener efecto significativo (P<0,05) sobre la Tonset y la Tc del aceite de aguacate, lo que indica su capacidad de formar estructura. La presencia de Span 60 disminuyó la Tonset y la Tc, posiblemente debido su proceso de cocristalización. Se evidenció únicamente la presencia de la forma polimórfica b' en los oleogeles preparados. La Tc y la Tonset varió en el rango entre 1,6-51,4 °C y 3,9-53,8 °C respectivamente.

Keywords : Calorimetry; Monodiglycerides; Cooling rate; Thermal behavior.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License