SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.11 número20Calidad microbiológica del agua de unidades odontológicas de una clínica universitaria de Bogotá, D.C.Erradicación de la pobreza y calidad en la salud: elementos indispensables para alcanzarla cohesión social en Colombia índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Nova

versión impresa ISSN 1794-2470

Resumen

PORTELA-DUSSAN, Diana Daniela; CHAPARRO-GIRALDO, Alejandro  y  LOPEZ-PAZOS, Silvio Alejandro. Bacillus thuringiensis biotechnology in agriculture. Nova [online]. 2013, vol.11, n.20, pp.87-96. ISSN 1794-2470.

Bacillus thuringiensis (Bt) is a Gram-positive rod-shape bacterium that during its sporulation phase produces a parasporal inclusion formed by Cry proteins having biological activity against pest insects. Because of these proteins, Bt shows toxicity toward pest insect larvae of Lepidoptera, Coleoptera and Diptera orders among others, besides of friendly with the environment, and for this reason Bt has a very common use for commercial products and transgenic plants with Cry protein basis in agriculture. In this review is described the most important Bt factors and their application as biotechnological tool in agrobusiness, considering Bt bioassays.

Palabras clave : Bacillus thuringiensis; Cry protein; pest insect; biopesticide; transgenic crop.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )