SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.11 número2Efectos alelopáticos del extracto acuoso de hojas de frijol canavalia sobre el cultivo de cártamoPotencial en el uso de las propiedades químicas como indicadores de calidad de suelo. Una revisión índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas

versión impresa ISSN 2011-2173

Resumen

CLEVES-LEGUIZAMO, JOSÉ ALEJANDRO; TORO-CALDERON, JAVIER; MARTINEZ-BERNAL, LIVEN FERNANDO  y  LEON-SICARD, TOMÁS. The Principal Agroecological Structure (PAS): a new tool for planning agroecosystems. rev.colomb.cienc.hortic. [online]. 2017, vol.11, n.2, pp.441-449. ISSN 2011-2173.  https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7350.

This document presents, from the environmental prespective (ecosystem-culture relationships), the concept of the Principal Agroecological Structure (PAS) of agroecosystems, considered a dissipative structure. It discusses possible applications (resilience, production, and diversity) both inside and outside farms. The PAS can be useful in land use planning on farms, based on the concept of potential PAS, which allows for the quantification of the management of internal and external corridors, including natural vegetation. At the same time, it can be useful in the context of landscape management because it shows a series of cultural relationships (economic, social, symbolic and technological), hidden from the partial analysis of landscape ecology.

Palabras clave : agrobiodiversity; ecosystem; culture; planning.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )