SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.40 número1DESARROLLO DE UNA PELÍCULA POLIMÈRICA CON PROPIEDADES ANTIEMPAÑANTESDETERMINACIÓN DE LA CINÉTICA DE ADSORCIÓN DE 2,4-DINITROFENOL EN CARBONIZADO DE HUESO BOVINO POR ESPECTROFOTOMETRÍA UV-VIS índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista Colombiana de Química

versión impresa ISSN 0120-2804versión On-line ISSN 2357-3791

Resumen

CANTILLO, Johanna; SINUCO, Diana C.; SOLARTE, María E.  y  MELGAREJO, Luz M.. COMPARATIVE STUDY OF VOLATILE COMPOUNDS OF THREE WHITE GUAVA VARIETIES (Psidium guajava L.) DURING RIPENING. Rev.Colomb.Quim. [online]. 2011, vol.40, n.1, pp.79-90. ISSN 0120-2804.

The composition of volatile compounds during guava ripening (Psidium guajava L.) has been an aspect broadly studied. However, the changes of these compounds in representative white varieties from Colombia, like Guavatá Victoria (GV), Regional Blanca (RB) and Ráquira (RQ) are still unknown. Comparison of the aroma profiles was done using heads-pace-Solid Phase Micro Extraction (HS-SPME) for three white guava varieties from the Suárez River Basin region (Santander, Colombia) during three maturation stages (green, half-ripened and ripen). The three varieties presented a similar behavior, the C6- aldehydes (hexanal, (Z)-3-hexenal and (E)-2-hexenal) characterized for a green note diminished during ripening, while ester amounts (hexyl acetate and (Z)-3-hexenyl acetate) increase, producing sweet and fruity notes characteristics in a ripen fruit. The acids, furanics and alcohol compounds are present in low proportions at the three stages. Through HS-SPME analysis, we established a relation between C6-aldehy-des compounds transformation, responsible of the green note, into analogue esters that contribute to the fruity note during the ripening process.

Palabras clave : White guava; volatile compounds; HS-SPME; ripening.

        · resumen en Español | Portugués     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons