SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.19 número1DESARROLLO DE UNA GALLETA DULCE ADICIONADA CON FUENTE DE OMEGA 3 COMO ALIMENTO FUNCIONALEFECTO DE VARIOS SISTEMAS DE EXTRACCIÓN SOBRE LA CINÉTICA DE ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE Y COLOR DE EXTRACTOS DE MAÍZ MORADO índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Vitae

versión impresa ISSN 0121-4004

Resumen

ALBARRACIN H., William; ALFONSO A., Christian  y  SANCHEZ B., Iván C.. APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus). Vitae [online]. 2012, vol.19, n.1, pp.34-40. ISSN 0121-4004.

Some essential oils extracted from herbs and spices have antioxidant activity, it can be used to increase the shelf-life of fillets and cuts of different post-mortem meat. The aim of this work was to study the effect of the antioxidant activity of Thyme and rosemary essential oils on Nile tilapia fillets preservation. The effect of essential oils in tilapia shelf-life was evaluated through the determination of the oxidation products by TBARS analysis and their comparison to some samples without essential oil application. The obtained results show that the use of the two essential oils reduces, between 53 and 96.5%, the oxidative processes of tilapia fillets from the ninth day of storage.

Palabras clave : Tilapia; oxidation; TBARS; essential oils; Shelf life.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons